Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Schopenhauerova filozofia v skratke

Najlepšou skratkou Schopenhaerovej filozofie je sám názov jeho knihy „Svet ako vôľa a predstava“. Ešte som z tej knihy nič nečítal a už mi ten názov vŕtal v hlave a presviedčal ma o tom, že sa bude hovoriť o niečom dôležitom, t.j. o mne, lebo ja som ten, ktorý stále niečo chce, teda je vo mne stále nejaká vôľa, ale zároveň ja som ten, čo nemá stále predstavu ako to dosiahnuť. Aké je všetko ľahké a nesilené, ak má človek predstavu ako dosiahnuť to čo chce. Múdry človek získava predstavy o všetkom dopredu, kým ho vôľa ešte netlačí.

Ohniskom našej vôle sú naše pohlavné orgány. Sex je najvyšším a posledným cieľom zvierat a väčšiny ľudí. Najvyšším, to znamená, že všetko ostatné je popri sexe nepodstatné a ak sa rozhodujeme, rozhodneme sa spomedzi všetkého pre sex. Posledným, to znamená, že keď dosiahneme sex, nie je sa už o čo snažiť. Najlepšie v práci ťahajú slobodní osamelí mladíci, ktorí si to navyše neuľahčujú sami. Je až na zaplakanie, keď sa taký mladý ťahúň ožení a založí si rodinu. Manželka ho natoľko pravidelne skratuje, že prichádza o svoje ťahúnstvo v okamihu, kedy ho začal z dôvodu vyživovania rodiny skutočne potrebovať. Bývalý mladý ťahúň sa síce z náročného , ale plného podnetov staromládeneckého života dostáva do nudy vo dvojici, ktorú úplne nezaženú ani stretávky manželských párov. Východiskom z nudy môžu byť pravdaže deti, lebo pri nich sa aj ten najhlúpejší dospelý môže cítiť potrebný a múdry, keď im vysvetľuje, že chlebík pečie ujo pekár a autá papajú benzín... skutočný intelektuálny pokrok a skutočná tvorivá práca sa však už nekoná....

Iba prekonávaním odporu žien, rastú mužom svaly i intelekt, ktoré ale nie vždy musia ostať slúžiť svojmu pôvodnému účelu. Príkladom takéhoto odtrhnutia intelektu od svojho pôvodného účelu môže byť chlapík, ktorý sa učí kôli žene hrať na gitare a keď sa táto žena naňho vykašle, on zrazu zistí, že sa mu nechce vykašlať na gitaru, lebo ho začalo baviť hranie samé, bez ohľadu na pôvodný zámer.  Sexuálna energia časom dovezie človeka do cieľa , alebo k veľkým výkonom, bez toho, aby sa nejako veľmi snažil, lebo vôľa ho sama od seba ho ženie, len ju nesmie skratovať. Môj otec , ktorý nikdy nečítal Schopenhauera, občas rozvíjal teóriu vonkajšieho a vnútorného pretlaku. Dobré je mať vraj v sebe vnútorný pretlak, ktorým človek dokáže vyvážiť vonkajšie tlaky okolia. Len vtedy nie je v strese, len vtedy je vyrovnaný a len vtedy dokáže vyvíjať aktivitu, bez toho aby ho iní k aktivite donútili.

 O čo sa vlastne usiluje táto vôľa, ktorá nás stále zvonku či zvnútra tlačí? K ničomu novému – k  výmene matérie pri zachovaní formy. Túto výmenu matérie možno pozorovať, ak sa na chvíľočku zastavíme - na výmene hostí v reštaurácii pri vedľajšom stole, spolucestujúcich v električke, chodcov na chodníku, na  výmene penisov v tej istej vagíne a výmene vagín na tom istom penise, ale aj na výmene zamyslene sa tváriacich pozostalých pri hroboch a v hroboch.

z čítania filozofov | stály odkaz

Komentáre

  1. hmmm
    a čo sa stane vtedy, keď vôľu skratovať začne?
    publikované: 13.11.2009 23:25:45 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nic sa nestane...
    ... akurat sa cloveku nic nechce, do vsetkeho ho musi nutit sef, priatelka, deti...
    publikované: 13.11.2009 23:45:29 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. posledný odsek ma dostal :))
    "Je až na zaplakanie, keď sa taký mladý ťahúň ožení a založí si rodinu." a to už prečo, keď je všetko ostatné (okrem sexu a reprodukcie) nepodstatné? :)
    publikované: 14.11.2009 00:26:22 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. nie je na zaplakanie...
    ...ze si mlady tahun zalozil rodinu, lebo vlastne dosiel do posledneho ciela. Na zaplakanie je , ze kazdy vcitane sefa si zvykol, ze mlady tahun zvladne pracu za troch a ma koli tomu aj trebars plat za troch, ale jemu sa zrazu uz nechce pracovat za troch, ale max. tak za jedneho, hoci by potreboval plat este zdvojnasobit, t.j potreboval by plat za siestich. A to je na zaplakanie.
    publikované: 14.11.2009 09:06:49 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Teda, skutečně ideově silný názory tu čtu!
    Asi jsem tu špatně. Někdo mně sem sestřelil, nebo co. Tohle jsem teda moc dávno nečet, ani nevopřemejšlel.
    Je pravda, že vo sexualitě a jejím postavení ve společnosti jsou i mezinárodní konference a profesoři lítaj až z Ameriky, nebo navopak. Jenže. Vono je to jinak. U živočichú z rodu lidí.
    Každej živočich nemusí mít to štěstí, že bude za lida. To je pravda.
    Máme demokráció, tak se, holt musíte rozhodnout. Jestli bazírujete na živočišnosti, nebo budete za lidi!
    Ahojtě!
    publikované: 14.11.2009 14:05:19 | autor: Mito (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Mito, ty stary poustevnik...
    ...stacilo by, aby si sa trochu zamyslel nad motivaciou tvojej aktivity na blogu a zistis, ze frcis na rovnakej sile, aka je popisana v clanku. Nejde u teba o ziadne rozhodnutie pre "bytie clovekom" ani o zostreleneho anjela. Hybe tebou, ako starym poustevnikom, potreba komunikacie s neznym pohlavim, nikdy alebo zriedka v skutocnosti dovrsena sexualnym aktom.
    publikované: 14.11.2009 14:47:26 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. A víš, Šestko, že máš asi pravdu, chlape jeden vnímavej:-)))
    Jsem se zapřemejšlel, a vono jó, člověče!
    Ale na druhou stranu, když to vemeš, kdo tu je na blogu za sebe samého, toho pravého?
    Kam oko dohlédne, samej nick a alias.Kdo se tu podpíše občanským jménem. Přitom je to vydávanej literát, znalec duší na kvadrát, nemáme tu zatím kosmonauta, to je pravda. Jenže, co není může bejt!
    Jestli jsi pochopil, že komunikuju s virtuálníma lidma kvůlivá završení sexuálního aktu, tak se mejlíš! Ale asi budím takovej dojem, tak je to na vohlídání. Měl jsem za to, že jsem tu hlavně proto, že mám potřebu se vyblbnout. Když se najde někdo, kdo má stejnou potřebu, tak blbnu. Víceméně trapně.
    Odmítám zde psát o hvězdokupách a trendu vývoje na komoditních burzách.
    Tak jsem, holt, za úchyla, či dementního starce. Víš kolik děvčat dvacetiletejch tu hledá po šedesátce mladého jinocha?
    Anebo se normálně, slušně podepíšeme, co? Asi né Šestko, co?
    Já jsem se tu už několikrát, i s adresou. A zatím nemám problém. Protože, když někdo příde votravovat, tak dostane přes držku. Neber to osobně. To jen o přístupu.
    Protože je to vo tom, že když mně někdo začne urážet pod občanským jménem, tak budu bohatej. A to se mi líbí!
    publikované: 14.11.2009 17:11:35 | autor: Mito (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. noooo, MIto:)
    len sa tolko nechval:)
    Ja som tiez vsade pod svojim menom, i na FB mam cele meno, mail, ...nemam problem povedat svoj nazor, neskryvat sa za vymyslene meno ci prezyvku...
    Viem, ze sa v niecom urcite mylim, v niecom som trosku ina, ale ved vsetci nemozeme byt podla kopiraku...a v debate na blogu ci FB som rada, ked viem, ze komunikujem s konkretnou osobou, ktora nema xyz nickov, ale je to stale ta ista stara dobra Janka, Zuzka, Majka...
    ak mame rozlicne nazory a dokazeme spolu slusne komunikovat, tak je to ohromne fajn...tak, ako vravis, obcas sa vyblbnut, zavtipkovat si, zasmiat sa...aj o tom je zivot...vsetkym prijemny vecer...
    publikované: 14.11.2009 17:23:35 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. šestečko
    takže sa nič nestsne? ty akože mladoženáč sa začneš nútiť, aby si mohol uspokojiť manželku a keď dossiahneš sex, už sa nemáš o čo snažiť? No manželke treba dať nejako vedieť, aby zobrala na teba len dlhý bič, nedala ti najesť a zamykala pred tebou kúpeľňu. Mladému stačí na zregenerovanie 4 hodiny spánku , aby podával presvedčivé výkony v práci, v posteli i spoločnostii a potom pokračoval v obšťastňovaní cudzích vagín
    publikované: 14.11.2009 18:05:14 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Mito,tvoje komentare...
    ... sa mi vzdy zdaju na prvy pohlad uplne od veci a az pod dlhom premyslani mi svitne, ze sa snazis sprostredkovat sirsi pohlad na vec z coho mi vyplyva, ze si urcite trikrat chytrejsi a rozhladenejsi ako ja. V ziadnom pripade nechcem nikoho urazat, to len obcas zo mna prehovori zatrpknutost stareho mladenca. Co sa tyka neanonymity, nikdy by som si nedovolil pisat svoje nazory na blog, kde by bolo moje meno a fotka. Pretoze moje nazory vlastne nie su moje nazory, ja totiz este nemam nic poriadne premyslene....
    publikované: 14.11.2009 19:02:53 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Šestko, necchoď do depréze:-))
    Vo mně je známo, i v akademické obci, že když sranduju, skouším:-)))
    A naučil mně to jeden profák při zrzavý vodě, protože jsem měl takovej strach, že to neudělám, že jsem se plížil plazením, když jsem ho měl potkat!
    Vo ruštině se nerozšiřuju, Naděžda, doktorka ruských věd, mně tak vyvedla z míry, že jsem skončil s průměrem 1,02:-))) Ale co. Mělo to bejt horší.-))
    publikované: 14.11.2009 19:15:07 | autor: Mito (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Teď mně napadlo, co jsem se měl asi už dávno!
    Kolik let jsi chodil do školy?
    Mito chodil, neuvěřitelných dvacet let!! Dovedeš si to představit?
    Těch nerváků, ani jednou jsem nepropadl, to předesílám:-))))
    publikované: 14.11.2009 19:20:19 | autor: mITO (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Mito, ja som mal zo skoly taky strach...
    ..ze som sa dokonca i ucil, co malo taky neblahy nasledok, ze som si zacal namyslat, ze som chytry. A druhy neblahy nasledok j,e ze som si za tych 18 rokov v skole tak zvykol, ze vsade sa citim neisto, okrem skolskej lavice.
    publikované: 14.11.2009 19:32:39 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Šestko, ale aby bylo jasno,
    Mito chodil do školy dvacet let se učit a potom ještě učil:-))) A je mu šestapadesát, Ty brďo:-)))
    publikované: 14.11.2009 19:59:45 | autor: Mito (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. A nedela tedka..
    ..do vratnych lahvi?
    publikované: 14.11.2009 21:47:21 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Tip
    Irvin Yalom : Liecba Schopenhauerom - tu sa mozes dozvediet aj co to zo sukromia tohto filozova ak Ta to zaujima. Mne sa ten roman velmi pacil a hadam sa bude aj Tebe.
    publikované: 18.11.2009 14:37:03 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  17. dakujem za tip...
    ...ale aj ja som ho uz cital... aj mne sa pacil. Zaujimave je, ze druha hlavna postava tohto romanu -neuspesne lieceny pacient, sa az pomocou Schopenhauera vyliecil zo svojej sexualnej posadnutosti.
    publikované: 20.11.2009 00:26:01 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. zvedava otazka
    Sestko, povedz mi, cim Ta zaujal tento filozof? Tusim je Tvojim oblubeny ak nie najoblubenejsim.
    publikované: 21.11.2009 19:48:03 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  19. tym, ze pisal o aj laske a sexe..
    ...ale aj prirode, fyzike, umeni,hudbe, politike, etike, smrti.. skratka o vsetkom. Pritom pisal jednoducho a vtipne a vsetko jeho pisanie dava uceleny pohlad na svet. Smial som sa uz na prvej vete v uvode jeho knihy...
    "Co chcem touto knihou povedat, je jedna jedina myslienka. Napriek vsetkym snazeniam som nevedel najst kratsiu cestu ako ju povedat ako celu tuto knihu (1221 stran !!!! :)) .....Podla toho z ktorej strany na tuto myslienku pozerame, ukazuje sa raz ako to , comu sa hovori metafyzika, raz ako etika, raz ako estetika..."

    V zavere uvodu zasa pise:
    "Tomu co si tuto knihu za tazke peniaze kupil, a pyta sa naco je vlastne dobra, mozem upozornit, ze sa da pouzit roznymi sposobmi aj bez toho aby ju musel citat. Moze rovnako dobre ako ostatne knihy vyplnit dieru v kniznici, kde sa bude v peknom obale iste dobre vynimat. Alebo ju moze polozit na stolik svojej ucenej priatelky. Alebo nakoniec, co je urcite to najlepsie a k comu aj ja velmi radim, moze ju recenzovat."
    publikované: 21.11.2009 20:51:15 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. prosba
    Sestko, a bol by si taky dobry a pokusil by si sa zrecenzovat moju trilogiu ?- VO VOJNE S NAPODOBENINAMI CLOVEKA - tiez je o laske, :) o Boh(oclovek)u, o jeho zakone, o prazdnote.., najdes to tam? Ja som na odprezentovanie svojej myslienky tiez nenasiel kratsiu cestu nez celu knihu.
    publikované: 22.11.2009 22:50:40 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  21. samotar
    Dik za recezniu, pobavil som sa. :)
    publikované: 23.11.2009 12:12:34 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  22. respektive
    pobavil si ma, :) este raz vdaka!
    publikované: 23.11.2009 12:14:27 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  23. zvedava otazka 2
    Sestko, zaujimalo by ma co Ti schopenhauerova a filozofia vobec dala, v com Ti prospela? Philipa zbavila jeho sexualnej zavislosti, Tebe ako alebo v com pomohla?
    publikované: 24.11.2009 06:45:23 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Mna zbavila..
    ...este aj potreby chodit do kostola a do krcmy. A to tym, ze mi pomohla vytvorit aky-taky svetonazor a navykla ma postupne nahradzovat pozitky, tym najdostojnejsim pozitkom.. poviem anglicky.. the noblest plessure - the joy of understanding.
    publikované: 24.11.2009 09:06:44 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. otazka 3 - tentoraz dotierava
    A myslis si ze mi rozumies? The noblest pleasure - the joy of understanding, mal si ho pri citani tej trilogie?
    publikované: 25.11.2009 09:12:12 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  26. apel
    Sestko, pytam sa Ta takto lebo v svojej recenzii si sa nezmienil o teme ku ktorej sa hlavne vyjadrujem. A tou je Bohoclovek, jeho zakon a laska. Len v zavere (ozaj vtipne a trefne) konstatujes ze ludia ozaj nie su ludmi lez vykoristovani a vykoristovatelia.
    publikované: 30.11.2009 02:31:32 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  27. .
    myslim, ze je to o fiktivnej istote zvazku. Nie pocatie ani naplnenia ciela su dovodom upadku ale fiktivna istota a velmi nevhodny model automatickej vernosti. Korenie je zivot, vymena a volba. Ak s niekym budem roky, tak preto ze si ho dennodenne budem volit a zhodou okolnosti i on.
    publikované: 18.02.2012 20:21:30 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  28. jasne, istota a pravidelnost..
    ..vytlaca zo zivota hru a ostava iba praca a drina. :) Neda sa tiez vsetko redukovat na sexualnu tuzbu, jej sublimaciu a vybitie.
    publikované: 18.02.2012 21:10:00 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014