Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Idiot v Budapešti

O orientačnom behu ulicami mesta

Celkom dobrý tip ako urobiť  trochu zaujímavejším tento pomerne nezáživný šport  zvaný turistika, je začat  aspoň  pol roka dopredu so štúdiom jazyka danej krajiny. Návšteva cudzieho veľkomesta sa tak zmení na prechádzku veľkým obrázkovým slovníkom so zvukovými nahrávkami a kontrolou vašej výslovnosti.

   Bilboard v stanici metra

Ked človek nemá žiadny konkrétny cieľ a nikam sa nechce dostať, nepotrebuje žiadnu mapu. Tentokrát to nebol môj prípad. Mojím prvým cieľom bol maďarský parlament, ktorý je akýmsi spojením moci a krásy. A kedže krása je tiež mocná, výsledkom je mocný magnet na turistov.

 Rad turistov pred parlamentom

Architektom maďarského parlamentu bol profesor technickej univerzity a na vnútornú výzdobu sa použilo 40kg zlata. Ale to nie je podstatné. Ako som sa neskôr dozvedel v múzeu krásnych umení, Inkovia mali vo svojich chrámoch 1000-násobne viac zlata a ako dopadli? Možno to ale bolo iba preto, že ich stvoril boh Inka z kukurice, zatialčo my sme vraj stvorení zo zeme. Maďarský parlament je zbytočne predimenzovaný, jedna z dvoch komôr parlamentu sa vôbec nepoužíva, lebo napr. horní uhri sa tlačia v akejsi provizórne narýchlo postavenej budove.

  Sprievodkyňa ukazuje hornú komoru parlamentu

Cca. 1848 postavili rakúšania na vršku nad Budapeštou Citadelu, aby mali Budapešt pod palcom a mohli ju lepšie ostrelovať. Dnes tu stojí socha slobody a vrhajú sa odtiaľ na Budapešt iba pohľady. Zdiaľky a výšky nevyzerá mesto tak lákavo. Budovy sa zlejú do zmesi sivo-hnedo-červenej farby, ktorá trochu špatí pôvodnú krajinu. Možno nočný pohlad je krajší.

   Popoludňajší pohľad z citadeli

   Nočný  pohľad z citadeli

20.augusta oslavujú maďari vznik svojho štátu. Oslavy končia  21.00-óra ohňostrojom z troch mostov a Citadeli. Tohtoročné oslavy asi o siedmej večer prerušila búrka. Davy vyčkávajúce na ohňostroj boli rozohnané okamžite, veriaci zúčastňujúci sa na omši pri Szent Istvan Templom sa statočne držali až do chvíle, kedy už nebolo jasné, či to čo ožiaruje oblohu je už ohnostoj, alebo ešte len blesky.

   Veriaci s vlajkami zchádzajúci sa na omšu

Ale oslavujúci sa jasne nemienili celkom vzdať. Drahá kaviareň Gerbeaud na z roku 1858 na Vorosmarthy tér bola nabitá ako školská kantína.

   Oslavujúci v kávéhaz  Gerbeaud z roku 1858.

Ospravedľnujem sa za menšiu kvalitu fotografií, sú fotené iba mobilom. Ináč pri každom svojom turistickom kroku vidí človek toľko digitálnych foťákov, ako keby sa ľudia rozhodli dat celý svet do elektronickej podoby. Ženie ich tá istá vášen, ktorá nutká maliarov maľovať? Alebo je to pomôcka pamäte, aby vedeli vôbec niečo povedat svojím známym? Alebo ide o dôkazový materiál, bol som tam a tam, pečiatky na kontrolných stanovištiach turistického orientačného behu ulicami?Veru, aj ja som sa veľa nabehal. Ked mi bude niekto rozprávať o Budapešti, možem sa aspoň tvárit, že som to videl.

Viac viď  : 

Emil.RuleZ! Hello.Tourist! -Welcome to Budapest

z Košíc | stály odkaz

Komentáre

  1. Moc fajn,
    najviac by sa mi hodilo teraz sediet v tej kavehaz Gerbaud...
    publikované: 22.08.2007 16:58:42 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. dik cokomilka...
    ...bolo tam celkom fajn.

    Inak zmenil som so zvedavosti nadpis, ci sa zvysi navstevnost.
    Zo studenta madarciny na idiota.
    publikované: 22.08.2007 17:07:05 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hm
    zmeneny dizajn? skoda :)

    a navstevnost - moju - nevyvolal nadpis, ale koment :)

    mne sa Budapest inak pacila velmi, az tak, ze sa tam chystam este par krat potulat
    publikované: 22.08.2007 17:27:20 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. bratislavitae
    Inak stvrty den zastavil ma jeden anglicky hovoriaci turista, pytal sa na cestu a uz som vedel suverenne poradit. Potom sa pyta, ze odkial som a ci je Bratislava krajsia ako Budapest. Nedalo sa klamat a chvalit Blavu.
    publikované: 22.08.2007 17:31:55 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. toz vitaj u nas :)
    ja by som povedala, ze mesto je najkrajsie, ked sa na neho pozeras zhora..... nepocujes az tak ten ruch, a ked zapada slnko, je to nadherny pohlad....
    a ohnostroj, ver tomu, ze minuly rok to bolo omnoho horsie, burka, vichrica prisla v case ohnostroja....
    ale pekne fotky...
    publikované: 22.08.2007 17:45:19 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Nádherné. Takúto vizitku považujem vždy za pozvánku.
    V Budapešti som bola viackrát, ale už dávnejšie, a páčilo sa mi tam. Len v obchodoch nemali Slovákov veľmi v láske. Zmenilo sa v tom niečo?
    publikované: 22.08.2007 17:53:52 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ahaho :)
    šestko nám už vie po maďarsky? to je milé ;) a ďakujem za exkurziu, pekné foto, aj keď mobilom....a naozaj, kde je pôvodný dizajn, hm?
    publikované: 22.08.2007 18:00:58 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  8. nikomu som sa k slovenskosti nepriznaval..
    ... teda ti neviem Martha povedat, ci maju v obchodoch slovakov radi. tvaril som sa ako madar... ertem, igen, jonapot, kosonom, szivesen, viszla..a ked to prasklo, ze viem iba zaklady tak som bol anglicky hovoriaci holandan.
    publikované: 22.08.2007 18:02:16 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. ahoj dia,dizajn som prechodne zmenil...
    ...lebo som v jednom internet-cafe zistil, ze v internet exploreri 7.0 , zobrazuje cez text ten cierny pas, co ma byt dole. Poradim sa s niekym skusenym a vratim sa ku svojmu zamestnaneckemu dizajnu.
    publikované: 22.08.2007 18:04:37 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. :))))
    Budapest je najma velkomesto a Bratislava mesto. niekomu sa dokonca ta mesteckovost a pidirozmery Bratislavy pacia viac - zavisi od naturelu .. aj ked opacny pomer je isto podstatne castejsi :)

    v kazdom pripade, BP je krasna, ale v BA som doma :)
    publikované: 22.08.2007 18:18:03 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014