Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mechanika tuzob.

Malo konkretna a osviezujuco abstraktna. Zvacsa ukradnuta a zcasti nedomyslena. Pisatelovi mierne uzitocna a nevedno ako skodliva.

Tuzba je pricinou zmeny pohybu cloveka. Pohyb sa deje zvacsa po stabilnych trajektoriach, po vychodenych cestach, zo zvyku. (Tieto trajektorie su zhruba elipsy v priestore a sinusovky v casopriestore.) Clovek zostava v pokoji, alebo rovnomernom priamociarom pohybe, pokial nanho posobi rovnovazna sustava tuzob.

Pri nerovnovahe tuzob,sa clovek rozbieha,zrychluje,spomaluje, alebo meni smer. Cim vacsia je nerovnovaha tuzob ,tym vacsmi sa meni smer a rychlost pohybu cloveka. Po splneni tuzby,sa tato bud celkom alebo nacas zmensi. Z tuzob, ktore sa nacas zmensuju vznika periodicky charakter pohybu. Zabrany oddat sa jednej tuzbe su vytvarane ostatnymi tuzbami.Clovek dokaze urobit cokolvek pre jedinu tuzbu, ak sa odstrania zabrany. Sila jednej tuzby moze neumerne narast  na zdanlivo minimalny podnet . Tento narast vsak byva iba zdanlivy. V skutocnosti skor klesli zabrany. Niekedy je zle ak tuzba prekona vsetky zabrany. Niekedy je zle, ak tuzba nedokaze prekonat zabrany. Ak  silna tuzba nedokaze prekonat zabrany, hovorime  o hamblivosti. Ak je jedna tuzba taka naliehava, ze prevysi zabrany hovorime o odvahe, hluposti alebo nezdrzanlivosti cloveka. Podobne ak sa cely system uspokojovania tuzob vidi cloveku zly, jeho vychodene cesty su mu pripadaju ako najhorsie mozne a zda sa mu ze cokolvek zmeni, bude to len dobre, aj potom moze z pohladu inych robit odvazne kroky.

Zabrany su pricinou pocitu neslobody. Tuzba po slobode je maska, za ktorou sa pred ostatnymi tuzbami skryva vzdy nejaka tuzba, aby tak zlepsila svoje sance na uspech. Tuzba po slobode neexistuje,rovnako ako neexistuje tuzba po peniazoch, kedze sa peniaze a sloboda nedaju jest. Tuzime po nich iba cez ine tuzby.
Kazda tuzba ma nejaku zasobu fraz, pomocou ktorych utvrdzuje svoju moc nad clovekom. Hoci tuzba po slobode neexistuje, vzdy ju nejaka tuzba (napr. sexualna ) vyuzije pre svoje ciele. Ozdobi pritom neexistujucu tuzbu po slobode kvetnatymi pojmami ako "sebarealizacia" "pohyb k absolutnu". Exituju frazy, ktore podporuju kazdu tuzbu, napr.:
"Zijeme len raz, treba skusit vsetko."
"Kto sa hambi, ten ma prazdne gamby."
"Na nieco sa umriet musi."
"Radsej zit kratko a dobre ako dlho a zle."
Jedna tuzba uspokojena nevhodnou cestou, moze ohrozit splnenie ostatnych tuzob. Pre vacsinu tuzob existuje viac ciest ako ich naplnit.Niekedy je dobre pripravit si hoci aj zlu cestu. Zvysuje sa sice pravdepodobnost, ze sa po nej clovek nakoniec vyda, ale znizuje sa riziko, ze sa vyda po ovela horsej ceste.


z poznania seba samého | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014