Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pohoda s priateľmi v záhradke. Epikuros

"Z toho všetkého, čím sa múdrosť snaži zabezpečiť si blaženosť celého života, je ďaleko najdôležitejšou vecou ziskanie priateľstva."
Chod Epikurovej filozofickej záhrady financovali jeho priatelia.  Z toho vyplýva Epikurova chvála na priateľstvo:
"Dokonalé priatelstvo je žiadúce samo o sebe,  počiatočnou jeho pohnútkou je však prospech."
"Viac sa staraj o to, s kým budeš jesť a piť, než o to, čo budeš jesť a piť. Lebo život bez priateľa je ako kŕmenie leva a vlka."
"Z toho všetkého, čím sa múdrosť snaži zabezpečiť si blaženosť celého života, je ďaleko najdôležitejšou vecou ziskanie priateľstva"

Epikuros je pokračovateľ tradícií hedonizmu ale jeho najväčšou zásluhou ale je, že medzi slasti zaradil aj pokoj, a preto z jeho úst mohol bez rozporu vyjsť podobný výrok ako možno nájsť aj v prísloviach Biblii:
"Lepšie ti je ak odpočívaš v bezpečnom kľude na slame, ako by si mal zlaté ležadlo a bohatý stôl a pritom by si bol plný nepokoja."

Starší  hedonisti definovali pokoj ako neutrálny, málo hodnotný stav medzi slasťou a bolesťou. Ale zabudli, že pokoj je cieľom každej slasti - napr. slastné jedenie nie je cieľom, iba cestou k cieľu -slastnej sýtosti. Kým ostaným hedonistom treba divadlá, hostiny, hry a bordely, Epikurovi stačí záhradka.
Epikuros ďalej rozdelil potreby človeka na nevyhnutné, prirodzené a tie ktoré si iba namýšľame. Pritom nevyhnutné potreby je veľmi ľahko uspokojiť.
"Ten, kto poznal medze života, vie ako je ľahko zaobstarať si to, čo odstraňuje bolesť vznikajúcu z nedostatku a čo robí život ako celok dokonalým, preto netúži po žiadnej činnosti spojenej so zápasom.

Odkedy som  počul Epikurovo delenie potrieb neustále premýšľam, ktoré moje potreby sú ešte prirodzené a ktoré už zbytočné a preto sa aj zbytočne pre ne namáham. Tie, ktoré nie sú nevyhnutné, poznáme pomerne ľahko:
"Zo žiadostí tie, ktoré nepôsobia bolesť, ak nie sú ukojené, nie sú nevyhnutné, ale sú spojené s túžbou, ktorá ľahko pominie, akonáhle sa ukáže, že sa týkajú vecí tažko dosiahnuteľných, alebo nám môžu priniesť škodu."
S rozlíšením prirodzených a zbytočných je to horšie. Jedlo je nevyhnutné,  sex je prirodzený, ale nie nevyhnutný, a stavanie sôch je vraj zbytočné.


Úvodom  Šalamún  Lao - c´ Platon  Diogenes  Epikuros Descartes   Schopenhauer  Marcuse

  

z čítania filozofov | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014