Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Demokracia nie je len o voľbách ale aj o striedaní sa pri moci

Možno by sa malo uvažovať o obmedzení maximálnej doby vládnutia na dve volebné obdobia, alebo tak nejako.
Voľby nie sú jediným znakom demokracie. V starom Grécku, kolíske demokracie, boli úrady obsadzované aj žrebovaním zo všetkých občanov. (1)  Možno  sa takto k moci dostali aj menej schopní - ale vláda najschopnejších nie je demokracia, ale aristokracia.

Ak niekto vládne v demokracii príliš dlho, hrozí riziko tyranie. Preto bolo v starom Grécku zavedené aj všeľudové hlasovanie zvané ostrakizmus , ktoré je definované ako hlasovanie o tom, či vyobcovať najmocnejšieho politika na 10 rokov do cudziny tak, že pritom nestratí ani majetok ani občianske práva. (1) V našich podmienkach by sa možno malo uvažovať o niečom menej radikálnom - napríklad o obmedzení maximálneho zotrvania vo vláde na dve volebné obdobia, alebo tak nejako.


Zdroje:
(1) https://sk.wikipedia.org/wiki/At%C3%A9nska_demokracia

rozhodovanie nanečisto | stály odkaz

Komentáre

  1. Zakaz vstupu
    Ono by bolo dobre aj zakazat kandidovat vsetkym, co su podozrivi z trestnych cinov a pokusu rozvracat stat. Len sa obavam, ze potom by asi u nas nemal kto kandidovat.
    publikované: 16.03.2018 20:56:39 | autor: Honza-Osiku (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Ak by mohli kandidovať iba bezúhonní a nepodozriví..
    tak by sa počas vládnutia skôr či neskôr do niečoho namočili. Preto by nemal nikto kandidovať viackrát, aby ako človek pri moci nebránil vyšetreniu podozrení, ktorým čelí.
    publikované: 18.03.2018 10:19:52 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Poznamka
    Cize kym sa nieco naucia, treba tam dat takych, co nic nevedia. (mimochodom to bolo motto Kollara pred volbami - nie som politik a nic neviem)
    2. poznamka - takze ani terajsia koalicia, ale ani opozicia by nemali kandidovat, aby sa mohli vysetrit ich kauzy (ktorych je pozehnane) Ale potom kto ma vladnut? Alebo vytiahneme stare zname "vladnime si sami"?
    publikované: 21.03.2018 10:54:59 | autor: Nezavisly (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. odpoveď na poznámku
    1. Ľudia nezvyknú zvoliť takých, čo úplne nič nevedia. Predsa len politik musí uspieť v predvolebných debatách. Okrem toho, ak by sa obmedzila doba vládnutia na max. 2 volebné obdobia, tak v prvom by sa mohol politik trochu rozhliadnuť a v druhom by už bol plne kompetentný.

    2. Jedno alebo dva volebné obdobie, v ktorom by bol politik mimo politiku, musí na vyšetrenie podozrení stačiť. Ak sa za ten čas nič nepreukáže , platil by politik za znovu bezúhonného.
    publikované: 21.03.2018 11:27:55 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014