Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Možno prečítať bibliu a ostať neveriaci?

Prišlo mi na um, aké je zvláštne, že ja, taký veľký čitateľ, ktorý dokáže zhltnúť jednu knihu za pol dňa, som nedokázal za 34 rokov prečítať jeden zo svetových bestsselerov - bibliu. Príčinou bude pravdepodobne príliš veľa recenzií, takže človek už vopred pozná obsah, čo je podobné, ako keby mal čítať detektívku a vedel už vopred kto je vrah. Ale prišla mi na um ešte jedna otázka, a to či je možné, aby človek dôkladne prečítal bibliu, úplne do nej ponoril svoju myseľ a aj tak ostal  neveriacim, kedže veriaci ľudia často odporúčajú jediné - a to čítať bibliu a všetko sa vraj zmení.
Vlastne, aby som to upresnil, nový zákon už mám prečítaný a tiež mám záľubu v prísloviach starého zákona, ale nikdy som sa nedokázal prehrýzť starým zaákon odzačiatku-dokonca, vždy som sa zasekol pri stvorení sveta, ktoré sa mi zdalo príliš primitívne. Ani tentoraz ma neoslovilo, ale som to ignoroval a dostal som sa takto prvej zaujímavej veci a to ku Kainovi. Musím povedať, že sa stále viac menej mračím, mal som problém nájsť si na Pokec fotku na ktorej by som sa aspoň trochu usmieval. Podobný výraz tváre vidím väčšinou aj na svojich najlepších priateľoch. Preto ma zaujala Božia rada pre Kaina: "Prečo si vzbĺkol hnevom a prečo sa ti zamračila tvár? Zaiste, ak budeš dobre činiť, rozjasní sa ti." Touto radou teraz zvyknem často napomínať  svojich priateľov.

na ceste k spaseniu | stály odkaz

Komentáre

  1. he..he..
    sudny a mysliaci clovek ak precita bibliu sa stane neveriaci ..docista..si dovolim tvrdit ..;-)
    publikované: 29.08.2010 12:48:49 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jajaj
    Ďakujem za tvoj názor.Hovoríš aspoň zo svojej vlastnej skúsenosti,t.j. že si súdna a mysliaca a prečítala si si bibliu podrobne odzačiatku-dokonca a stala si sa neveriacou?
    publikované: 29.08.2010 23:18:57 | autor: sestko (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Ako to vidim ja
    publikované: 30.08.2010 09:07:48 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  4. selah
    Ďakujem, za tvoj pohľad. Takže ak som dobre pochopil, mal by som pri čítaní biblie nájsť len potvrdenie názorov, ktoré už mám. Keby som si však prečítal knihu "Duchovný človek" od Watchmana Neeho, videl by som v Biblii potvrdenie jeho názorov. Najlepšie je však čítať bibliu, keď človek nemá žiadny názor, iba otázky.
    publikované: 30.08.2010 10:09:15 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. hehe..peknee
    ..aspon si myslim ze myslim..teda ka sudna chapeme tuna tento pojem mysliaca..;-)
    Verim tomu ze clovek je slobodny pokial sa sam neokrada o onu moc, ktoru ma-- a to jest o rozum! Ak ho pouzivanme len nna to , aby sme boli pokorni a spravodlivi voci Bohu tak dakujem pekne za taky rozum a slobodu..;-))
    publikované: 30.08.2010 10:22:48 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. sestko
    k prvej polovici Tvojej reakcie - mam zato, ze si nepochopil celkom presne, co som chcel povedat,

    ale s druhou polovicou toho, co si napisal suhlasim, akurat by som dodal, ze je dolezite, KOHO sa pytat - co konieckoncov v clanku spominam a hovorim to iste, co Ty v tej druhej polovici svojej reakcie na moj komentar ;)

    treba prist s otazkami, nie s odpovedami
    a navyse s otazkami typu: ako to je?
    a nie typu: je to takto?
    publikované: 30.08.2010 11:38:44 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  7. nie!
    Kto si to...s prepáčením...prečíta, neostane mu nič iné iba veriť, že to hádam nie je pravda. Veď predsa nie je možné, aby sme ostáli naveky v tej "prdeli". Ako by mohlo byť zlé to, odkiaľ prichádzajú naše deti a kam sa mi raz vrátime? Netrvrdím že je to niečo "dobré", ale so zlým to nemá nič spoločné.
    ...ludia toho popíšu...
    Napríklad aj ja teraz toto :)))
    ivo
    publikované: 04.03.2012 10:42:23 | autor: ivo (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Takze ak ta dobre rozumiem...
    ... tak neveris v Boha biblie, ale veris v nieco dobre, co stoji za vsetkym...
    publikované: 04.03.2012 23:21:25 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. áno..je možné-po prečítaní-byť aj neveriacim..
    je možné-prečítať BIBLIU..a je možné...veriť "po svojom"..
    a ved to tak všetci činia..koľkože je tých-z BIBLIE- vychádzajúcich náboženstiev? .a desiatky..možno aj stá..
    a každé je presvedčené-že-iba ONO správne chápe a vykladá..

    ale ako píšeš-veľmi rada mám mnohé príslovia..myšlienky..aj ich rada používam-pre seba..nie ako kazateľ druhým..je tam veľa múdrosti..
    svojho BOHA tam nachádzam..ale BOH kléru je iný..
    / a nielen v BIBLII je veľa múdrostí.../
    publikované: 05.03.2012 17:29:23 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. A já miluju Starý zákon.
    Nový zákon je už pouhopuhé sprostředkování myšlenek věrozvěstů.
    Jako něco JPP. Jedna pani povídala.
    Jsem bojovník Boží, takže dosti militantní v ochraně zána Božího.
    Ale Bůh byl nejdřív jenom jeden Pán Stvořitel Všehomíra. On určil běh světa a určuje dodnes svou vůlí a záměrem. Nikdo jiný nestvořil z ničeho něco. NIC z něčeho stvoříme až my, boží dcery a synové. Proč? Protože nedbáme jednoduchých pokynů Pána na přebývání v duchu Jeho Desatera. Včetně placených božích služebníků. Proto. Ač se kolem mne denně činí mnoho zlého, čemuž nedokáži sám zabránit, stále čekám. Až mne Pán povolá. Stanu v prvních řadách vojů božích a vymýtíme zlo Satanovo, který si podmanil lidstvo hrabivostí, lží, nemilosrdností, nestoudností a mnohými dalšími smrtelnými hříchy. My, Boží bojovníci nepotřebujeme honosných, zlatem zdobených stánků božích. Vspomeňte Jeho syna. Skromností ve víře oplýval.Běžte a dívejte se očima otevřenýma. Až do Vatikánu běžte. A běžte i do diecézí odlehlých, za misionáři, šířícími slovo Jeho.
    Přijde den zůčtování. A já se na to těším.
    publikované: 05.03.2012 20:04:46 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  11. radost, dakujem za komentar...
    ..si naozaj nielen pohotovy versovac ale aj naozaj mudra. :) Mas asi pravdu, kazdy veri po svojom. Ja mam stale pocit, ze neverim, ale este som len pri druhej knihe Samuelovej. Zda sa vsak, ze vela sa na mna uz nalepilo...
    publikované: 05.03.2012 21:06:20 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014