Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ženy a motivácia

 Ženy nás môžu motivovať k práci dvoma spôsobmi. Buď ako niečo, kôli čomu pretrpíme celú pracovnú dobu, čo nám dodá chuť do ináč nezáživnej práce, lebo láska k žene a nechuť k zamestnaniu nejdú dokopy.  Alebo za druhé, ako to býva v prípade spevákov, hercov a športovcov, ženy môžu motivovať človeka pri každom jednom pracovnom úkone. Štastný je chlap, ktorého zamestnaniu sa radi prizerajú ženy !  V prvom prípade sa pracovníci nesnažia klásť dôraz na detaily, snažia sa prácu si uľahčiť a majú radšej výsledok práce ako prácu samu. V druhom prípade naopak, pracovníci kladú dôraz na detaily, kladú skôr dôraz na činnosť ako na výsledok a svoju prácu niekedy zbytočne predlžujú.

 Celý problém je v tom, že  nie som ani dobrý zákazník, nieto pracovník. Sú ľudia,ktorí sú  rodení  zákazníci, ktorí si radi vyberajú a popritom sa veľa naučia. Poznať ich podľa toho, že majú vždy  o čom rozprávat. Vyznajú sa  v autách, počítačoch, vo vínach aj cestovaní.... Ja nie som taký. Aký vlastne potom som? Som iba predávajúci. Predávam samého seba.  Predávajúcemu nezáleží tak na detailoch ako kupujúcemu, resp. záleži mu na detailoch iba preto, že nechce stratiť zákazníka.

Neúspechy v práci znižujú sebavedomie a uvedú človeka do stresu. V strese sa občas horšie rozmýšľa. (potom ani mimopracovné rozmýšlanie nestojí zato) Trpiace sebavedomie je však dobrou vzpruhou k práci,  ale iba po okamih, kedy človeka neprepadne úplne zúfalstvo. To sa môže stať napríklad po obyčajnej porade so šéfom. Budhizmus tvrdí, že najštastnejší je ten , kto má najmenej požiadaviek. Ja však tvrdím, že najštastnejší je ten, na koho má šéf najmenej požiadaviek.


či pracovať alebo nepracovať | stály odkaz

Komentáre

  1. Pekná úvaha
    Pošlem Ti ju do sveta a vrátim sa k nej. Mám teraz pracovné povinnosti, ale bolo by škoda trošilinku o tom Tvojom názore nepodebatovať.
    publikované: 17.11.2007 09:32:33 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Dakujem Martha,..
    pisem si ta do zoznamu vernych citatelov.
    publikované: 17.11.2007 09:42:33 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. sestko, dovolím si tvrdiť, že...
    štastný môže byť aj ten, na koho má šéfka veľa mimopracovných požiadaviek.
    publikované: 17.11.2007 09:43:31 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ... a s tými spevákmi, hercami a športovcami máš recht!
    Schopenhauerom chlap máloktorú ženu oslní... :(
    publikované: 17.11.2007 09:45:50 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. so sefkou nemam skusenosti...
    ..., ale myslim si, ze aj tu zalezi na tom, do akej miery si schopny poziadavky sefky plnit.
    publikované: 17.11.2007 09:48:25 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. sestko, sa mi vidí, že...
    správne myslíš... chlap, čo nie je schopný mimopracovné požiadavky šéfky plniť, si môže rovno hľadať inú robotu... :(
    publikované: 17.11.2007 10:03:23 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. aj Schopenhauerom moze chlap zeny zaujat,...
    ... ak im o nom prednasa na skole. Pod tymi, ktori nemaju to stastie, ze sa na nich pri praci divaju zeny som myslel skor nejakych sustruznikov, alebo zvaracov a pod..
    publikované: 17.11.2007 10:07:26 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ajoj :)
    mňa by chlap zaujal aj prednáškami o Shopikovi ,nemuselo by to byť ani v jeho náplni práce a ani na mieste pracoviska ;) pekný dník šestko
    publikované: 17.11.2007 10:23:04 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. diuška, viem, že by Ťa zaujal...
    veď som napísal že "máloktorú ženu oslní"... no uznávam, presnejšie by bolo "len výnimočné ženy oslní".
    publikované: 17.11.2007 10:30:12 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Ahoj Dia,...
    ...hfw ma pravdu ako vzdy.
    publikované: 17.11.2007 10:32:29 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. :D prestaňte!
    ďakujem, na druhej strane mám rada, keď muži trošku preháňajú ;)
    publikované: 17.11.2007 10:37:06 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  12. sestko, ma nes.r :(
    ak starému skeptikovi hogovi povieš "hfw má pravdu ako vždy", to akoby ma had poštípal... ale ohľadne diušky pravdu mám určite :)
    publikované: 17.11.2007 10:37:33 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Ženy nás môžu motivovať k práci dvoma spôsobmi
    Šestko za základ môjho komentára si zoberiem Tvoju prvú vetu, uvedenú v titulke. Keď sa nad ňou zamyslím, tak Ti môžem dať za pravdu, ale hlavne vtedy, keď si ju podstatne skrátim. Vyšiel mi z nej holý fakt, že Ženy motivujú. A určite nielen v práci a určite nielen dvomi spôsobmi. Pekne si prirovnal seba k zákazníkovi. A vlastne Ty radšej chceš predať seba samého. Určite zaujmeš svojimi znalosťami, ale iba ak ich podáš sebe vlastným nevtieravým spôsobom. Žiadna žena (Dia prepáč) Ťa nebude počúvať s otvorenými ústami, ak jej popri tom nepovieš niečo čo sa týka bezprostredne jej. Musí ísť predsa o dialóg a nie o to, aby si prezentoval čo si kde vyčítal a utkvelo Ti to v pamäti. Ženy nepotrebujú mať pri sebe ani encyklopédiu (na to je internet, aby nám poskytol aj moudro). Potrebujú cítiť Tvoj záujem o ne, nie o Schopenhauera.
    publikované: 17.11.2007 11:02:59 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  14. zrejme sa kazdy dosledny skeptik...
    ... po dlhom case zapasenia zo skepsou , aspon z vonkajsieho pohladu nedosledneho "myslitela" stava dogmatikom. Peknym prikladom je aj daimoniov prisny vnutorny skepticizmus spojeny so zdanlivym evolucnym dogmatizmom.
    publikované: 17.11.2007 11:03:27 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Šestko, išla som zámerne trochu iným smerom
    Ak má byť žena motiváciou na vyšší výkon v práci, tak môže ňou byť najmä vtedy, ak Ťa inšpiruje aj k úvahám o nej ako o žene, do ktorej je možné sa zaľúbiť. Ak už nie si!?
    publikované: 17.11.2007 11:09:52 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  16. :)) pekný koment šestko :D a aj k Marte
    takže, keď sa s mužmi rozprávam, občas sa s nimi bavím kvôli problému, téme, ktorú rozoberáme a vtedy Marta vôbec nezáleží na tom, či sa to bezprostredne týka aj mňa...zažila som mnoho rozhovorov, pri ktorých som mala otvorené ústa a nešlo o mňa....vlastne je málo (ak vôbec nejaký) rozhovor, v ktorom by sa muži venovali výlučne či skryto, náznakovo mne ;) v reále je to úplne iné...dokáže ma nadchnúť aj to, čo človek vyčítal a je to diametrálne odlišné od infa na nete, pretože k tomu väčšinou zaujme aj svoj postoj a hodnotí, prispôsobuje to svojmu pohľadu na život a svet...a práve to ma zaujíma ;)

    s tým dogmatikom máš šestko pravdu...človek podľa mňa nedokáže existovať bez toho, aby mal nejakú presnú predstavu o tom, čo a ako funguje...aj keď ten jeho názor podlieha zmene a skepse, vždy na niečom stavia a skepsou sa dostáva k istým bodom, na základe ktorých posudzuje ostatné myšlienky a názory...
    publikované: 17.11.2007 11:11:37 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  17. hm, dôsledná skepsa...
    človeka zdanlivo chráni (pred sklamaním), v skutočnosti ho umŕtvuje a okráda o radosť... dôsledná skepsa je hybernácia, je to polovičná smrť.
    publikované: 17.11.2007 11:21:04 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Martha...
    ...dobre si skratila moj clanok. :-) "Zeny motivuju." Chcel som ale tu motivaciu rozdelit z casoveho hladiska na 1) Ak zena motivuje, najma ako nieco co pride po praci. 2) Ak motivuje ako nieco co je pocas prace. Motivacia pred pracou asi neprichadza velmi v uvahu, ak by nebol prislub niecoho aj po praci. Neviem ci laska nieco na tychto casovych uvahach meni.
    publikované: 17.11.2007 11:25:12 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Dia, tu predsa ide o viac línií
    Šestko naznačuje vzťah k žene, nie kolegialitu. Ja som si zobrala práve tento moment. Vidíš, stačí uviesť do zátvorky Dia, prepáč a koľko slov to vyvolá. Som rada, že reaguješ. Táto téma si to zaslúži. Aj keď musím pripomenúť, že nie je jednoznačná. Preto som dala aj ten ďalší koment. O tom niet sporu, keď sa debatuje o probléme medzi kolegami alebo účastníkmi hoci aj sympózia. Lenže v takom prípade je jedno či je kolega ženského alebo mužského pohlavia. Šestko uviedol, že chce zaujať ženu, nie kolegu. Ale možno to spresní a možno mu ide skutočne iba o prácu.
    publikované: 17.11.2007 11:26:59 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  20. nielen ženy,
    ale aj muži motivujú :) inšpirujú k práci ženy, k premýšľaniu a nemusí to byť zviazané láskou, skôr záujmom o to, čo je v človeku...ale určite, tá motivácia, ktorá vychádza z lásky privádza ľudí bez ohľadu na pohlavie k zváratným výkonom, vďaka tomu vznikajú umelecké diela, stavby aj mnohé iné...
    alebo sú motivovaní nedostatkom ženskej (mužskej) prítomnosti, zo životabôľu, utrpenia, z túžby po poznaní, vysvetlení toho, prečo som nešťastný...túžba po poznaní môže byť tiež jednou z motivácií ;) či nie?
    publikované: 17.11.2007 11:35:13 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  21. otazka o tom cim zaujat zenu...
    ..ci aj filozofiou, alebo iba spevom a sportovymi vykonmi vznika az v komentaroch a je vo vztahu k clanku podruzna. Hlavna myslienka clanku bola o tom, ako zena motivuje k praci, spolu s tym, ze sustruznik v protiklade ku spevakovi prichadza o neustale povzbudzovanie zenou, lebo sustruzenie zenu nikdy!!! nezaujme.
    publikované: 17.11.2007 11:35:45 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. jj Marta, máš pravdu,
    naznačuje vzťah k žene a motiváciu (cez prácu)...neskôr s hogom rozoberali, čo môže ženu zaujať a čo je pre ňu záživné a tak som hodila do plena názor, ktorý sa snažil trošku oponovať v tom, že aj niektoré zdanlivo nezáživné témy môžu byť pre niekoho záživné a že to nemusí súvisieť len so snahou muža zaujať ženy, že k tomu výkonu nemusia byť motivovaní len ženami, ale trebárs aj túžbou po poznaní...:) a rovnakú túžbu motiváciu s nimi môže zdieľať aj žena...asi tak som to myslela
    publikované: 17.11.2007 11:43:34 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  23. "sustruzenie zenu nikdy!!! nezaujme" :))))))))
    Šestsko, si ma aj trochu rozosmial. A Ty nevieš, že sú aj ženy vyučené za sústružníčky a že aj na tomto poli môže ísť o určitú prestíž jedného pred druhým. Aj to môže motivovať k výkonom. Veď aj sústružník má byť na čo hrdý, nie iba prednášateľ na vysokej škole. Jasné, že oči sa viac roztvárajú pri hercoch, spevákoch či známych športovcoch. Ale za každým povolaním je zasa len človek. A pripomínam, že nie každý sa nadchýňa iba umením či vedomosťami. A čo také nadchýňanie sa zručnostou sympatického muža. To je motivácia ako hrom. Zaujať, motivovať, inšpirovať sa... treba si ujasniť čo tým kto sleduje.
    publikované: 17.11.2007 11:45:28 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Dia, toto je krásna myšlienka, ktorú si nastolila
    Aj keď nie je pre konkrétneho človeka najšťastnejšia: Byť "motivovaní nedostatkom ženskej (mužskej) prítomnosti, zo životabôľu, utrpenia, z túžby po poznaní".
    publikované: 17.11.2007 11:48:04 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Aj keby bolo sustruzenie pre zeny zaujimave..
    ...vo fabrikach nie je dovolene, aby mohli fanynky tejto cinnosti sledovat sustruznika zo dve-tri hodinky vkuse a ked sa mu pekne podari vysustruzit zavit, pripadne aj zatlieskat.
    publikované: 17.11.2007 11:53:58 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. :)
    nedostatkom lásky, ale aj jej prekypovaním vzniká veľa nádherných vecí...tvoríme najviac asi vtedy, keď sme veľmi nešťastní alebo ak cítime opak a sme milovaní ach :)
    publikované: 17.11.2007 11:54:10 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Štastný je chlap, ktorého zamestnaniu sa radi prizerajú ženy !
    Dobre, dobre... to bol zlý príklad. Ale Ty si vytiahol toho sústružníka. Takže vrátim sa k Tvojmu ďalšiemu konštatovaniu, že Štastný je chlap, ktorého zamestnaniu sa radi prizerajú ženy ! Akosi mi táto veta nezarezonovala, alebo som ju jednoducho prehliadla. Myslíš si, že to je pre chlapa šťastie? A čo tak zasa zobrať to z opačnej stránky. Čo ak to to niekoho znervózňuje, cíti sa trápne alebo sa nebodaj hanbí pred pohľadmi žien. Lenže to by bolo treba vytiahnuť nejaké presvedčivé "dôkazy", aby som Ťa o tom presvedčila.
    Si predstav, že predstav hanblivého makléra v realitke. Odvážna sebavedomá žena ho raz dva presvedčí, že musí ísť s cenou nehnuteľnosti dole... A šéfka zúri, lebo dostanú nižšiu proviziu.
    Ale Ty máš na mysli zrejme ten úzky okruh mužov, ktorí sa verejne prezentujú, či už v umení, športe, v masmédiách? Alebo chceš to zúžiť iba na prednášateľa? Ktorého si študentky premeriavajú od hlavy po päty, hltajú ho pohľadom, usmievajú sa naňho, šepkajú si o ňom, chichocú sa... Veď povedz konkrétny príklad. To by bolo najvhodnejšie.
    publikované: 17.11.2007 12:19:40 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  28. ....
    Chybičky sa "vloudili". Sorry.
    publikované: 17.11.2007 12:22:04 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Martha pekne od teba...
    .., ze sa mi este venujes. Mal som samozrejme na mysli ten uzky okruh muzov, co sa prezentuju v umeni, sporte, politike. Ale myslienka mi napadla, kde inde, ako v mojiej praci. Ako strojny inzinier v konstrukcnej kancelarii zaznamenavam nedostatok zien v okoli. Tento nedostatok sa tiahol samozrejme aj celym studiom strojariny.
    publikované: 17.11.2007 12:33:20 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Šestko :))))
    Sorry, neber si to osobne. Skrátka ma zaujala téma, ktorá sa dá mnohorako uchopiť. Ale keď nechceš... Viem, že nie si zvyknutý na toľko komentárov. Ale to sa poddá pri 160-om. Nie každý chce byť stredobodom pozornosti. A tak je to nielen na blogu, ale aj v reálnom živote.
    publikované: 17.11.2007 13:01:21 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Este raz dik...
    ...,chcem este dodat (lebo to zrejme vnieslo trochu zmatku do diskusie), ze v clanku su vlastne tri rozne uvahy na tri rozne temy, ktore spaja iba jedno - motivacia k praci. Kratke uvahy mi napadaju skoro stale, ale nemam dost casu ani energie sklbit ich do jednej dlhsiej. Asi sa budem musiet vzdat dlhsich clankov, ake mas napr. ty.
    publikované: 17.11.2007 13:10:53 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Kto je krásny, alebo vie tvoriť krásne veci, má moc nad ľudmi, ktorí túžia po kráse.
    Šestsko, Túto vetičku som si vybrala z Tvojej januárovej úvahy. Bola krátka, vecná, jednoznačná a zaujala. Línia diskusie sa tým pádom netrieštila. Sám uvádzaš, že v článku má tri rôzne úvahy. Veď som si všimla... preto človek, a teda ani ja, nevie ktorým smerom sa skôr uberať. Potom to skončí tak ako teraz... na povrchu. Pri článkoch, ako uvádzaš, nie je rozhodujúci ich rozsah. Ak by si "listoval" u viacerých, zistil by si, že v niektorých prípadoch aj jedinká veta vie rozprúdiť bohatú diskusiu. P.S. Ja som už dávno od rozsiahlych článkov upustila. Želám Ti pekný deň, ako aj ostatným diskutujúcim.
    publikované: 17.11.2007 13:18:34 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Šestko
    Oprava. Rýchlejšie píšem ako premýšľam. Tak sorry ešte raz.
    publikované: 17.11.2007 13:20:02 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  34. :)
    sestko, posielam ti usmev :)
    publikované: 17.11.2007 19:31:42 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Dakujem lulla.
    Taku vnimavu a stale motivujucu citatelku ako ty si ani nezasluzim.
    publikované: 18.11.2007 00:18:04 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014