Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Platonický pracovník

Podotázka: Ak je človek v niečom schopný, znamená to automaticky,že ho to bude baviť?
Často dnes hovorí, že človek má robiť to čo ho baví. Rob čo ťa baví a peniaze prídu ... čítal som v jednom návode ako sa stať bohatým. Človek by povedal, že človeka musí baviť to, v čom je schopný. Niekomu  sa však možno stane, že v tom čo ho baví, zároveň vôbec nie je schopný  a  to v čom je schopný ho vôbec nebaví. Práve toto mi udrelo do očí aj pri Platónovi, ktorý síce chváli prirodzenú schopnosť :

" Keď si tvrdil, že niekto je k niečomu prirodzene schopný a druhý neschopný, myslel si to, že niekto sa niečomu učí ľahko a druhý ťažko? A že jeden po krátkom učení, dokáže v obore sám mnoho objaviť, zatialčo druhý po dlhom učení a cvičení, ktorého sa mu dostalo, neuchováva si ani to, čomu sa naučil? "

...
ale nezdôrazňuje to, že činnosť musí človeka baviť. Odporúča sice pravého filozofa za vládcu svojho ideálneho štátu,ale pripúšťa, že filozofovi sa do toho veľmi nechce:

"Poznáš teda nejaký iný život pohŕdajúci verejnými úradmi, okrem života skutočnej filozofie?"

Človek sa zároveň už v dospelosti nemá púštať do ničiho iného , než do toho, na čo bol pripravovany a v čom bol uznaný ako odborník.  Mnohočinnosť, keď sa každý púšťa do hocičoho, hoci v tom nie je znalec, je záhubou obce.

Čo sa týka vzťahu k práci, Platón svoju nechuť k práci nikde otvorene nevyjadruje. Možno ju výčítať iba z jeho chvály na minimalistickú obec, kde sú  nevyhnutne potrebné len tri zamestnania, odpovedajúci k trom základným potrebám človeka - po jedle, oblečení a ubytovaní: tkáč, roľník a murár. Každé ďalšie povolania sú len chorobným bujnením, chorobným zápalom obce.
Čiastočne nechuť k činnosti možno vycítiť aj v často opakovanej pravde: "Lepšie je nespravodlivosť trpieť ako nespravodlivosť činiť."

Úvodom  Šalamún  Lao - c´  Platon  Diogenes  Epikuros  Descartes Schopenhauer  Marcuse

z čítania filozofov | stály odkaz

Komentáre

  1. Zamestnanec
    V podstate či ty, alebo Platon, mate pravdu. Existujú aj svetlé výnimky, . Einstein nebol dobrý v matematike a exceloval v teórii relativity, čo ďaleko predčí matematické schopnosti a stal sa géniom. Čiže sa zdokonaloval. Tak možno aj dnes, človek driblom, praxou sa dokáže zacvičiť tak, že po čase sa z neho stane vyhľadávaný odborník
    publikované: 06.05.2009 22:48:46 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Einstein vraj nebol zlý v matematike,...
    ...tak to píšu aj na wikipédii: " Opakujúca sa fáma, že v matematike prepadal, nie je pravdou; dôvodom je chyba prvých biografov, ktorí si zamenili známkovací systém v Nemecku a vo Švajčiarsku (v Nemecku je najlepšia známka 1, vo Švajčiarsku je to 6)"
    publikované: 06.05.2009 22:58:28 | autor: sestko (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014