Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Duch je vzduch

Keď vietor otvorí okno, alebo prievan zatvorí dvere, niekedy sa nám zdá,že to urobila nejaká neviditeľná bytosť, duch. Vzduch,duch,dych - podobnosť týchto slov v slovenčine sa niekomu môže môže zdať čisto náhodná, ale keď sa pozrieme na starogrécke "pneuma", ktoré znamená vzduch,vietor,duch či dych, alebo na latinské "spirit" (duch) a "spirare" (dýchať), tak zistíme, že podobnosť nie je náhodná, ale že ľudia niekedy vzduch, ducha a dych ztotožňovali, resp. zdali sa im prinajmenšom podobné. Starý grécky filozof Anaximenes dokonca tvrdil, že vzduch je Boh. Dnes sa hovorí, že Boh je duch.

 
Poďme sa v tomto svetle pozriet na niektoré výroky z Biblie, ktoré obsahuju slovo duch alebo dych:

“Hospodin Boh stvárnil človeka z prachu zeme a vdýchol mu do nozdier dych života.”  -  Či mu už vdýchol dych či ducha, to je nám v tomto citáte jedno, obidvoje nám sedí.

 
Horšie je to už pri tomto výroku: 

“Lebo údel ľudí je i údelom zvierat; je jeden a ten istý. Ako zomiera jeden, tak umiera i druhý, a všetko jednako dýcha.“ (Evanjelický preklad)  - Tento preklad nám ešte dovoľuje trochu sa vyvýšiť na zvierata a povedať, že nemajú dušu.

 
Čo však tento preklad, toho istého výroku?:

„Lebo to, čo prichádza na synov človeka, prichádza i na hovädá; jedno a to isté prichádza na nich. Jako zomiera toto, tak zomiera i tamto, a všetko to má jedného a toho istého ducha” (Roháčkov preklad)  - Tu vidíme, že zvieratá nielenže dýchajú ako človek, ale majú podobného ducha.

 

Nasledujúci výrok uvádzam ako dôkaz, že duch sa v greckom origináli naozaj preklada ako pneuma:

„.....ukázalo sa, že bola v požehnanom stave z Ducha Svätého.“

„.....heurethē en gastri echousa ek hagiou pneuma-tos.“
 

 Záverečný citát ukazuje, ako Ježiš predával ducha na svojich učeníkov:

A keď to povedal, dýchol na nich a hovoril: Prijmite Ducha Svätého.”

 
Ked vám teda niekto bude hovoriť, ze nemáte ducha, vedzte, že kým dýchate, tak ho máte.

z čítania filozofov | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014