Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bázeň, údiv a záujem o prácu


 
Počiatkom múdrosti je bázeň pred Hospodinom, a poznať najsvätejšieho je rozumnosť. (Príslovia 9,10)
Počiatok mojej lásky k filozofii sa zhoduje s počiatkom mojich prvých kontaktov s cirkvou. Keď som sa rozhodol s cirkvami nadobro rozísť, pozoroval som u seba mierny posun od filozofovaniu k  žartovaniu. Ako to povedal myslím Voltaire - "kto sa ženie za vtipnosťou, dohoní hlúposť."
Bázeň sa podľa mňa  skladá z údivu a z úcty k prikázaniam. Údiv je spoločný aj filozofii aj náboženstvu (Aristoteles - Lebo ako kedysi, tak aj dnes, pobáda ľudí k filozofovaniu údiv...) Filozofiu a náboženstvo spája údiv, ale rozišli sa pre pochybnosť. (Descartes - ...znovu skúsim tú istú cestu, po ktorej som sa dal včera, teda cestu veľmi prísneho odstraňovania všetkých tvrdení, ktoré pripúšťajú čo len najmenšiu pochybnosť...) Aj keď sa filozofia a náboženstvo sa pre pochybnosť dostali do stavu nepriateľstva,  filozofi sú naďalej schopní priviesť človeka pomocou údivu  k bázni. Priamo sa o to snažili Kierkegaard, Schleiermacher a Spinoza, nepriamo Schopenhauer. Kritici ako Nietsche a Voltaire môžu zasa veriacemu človeku  pomôcť oslobodiť svoju vieru z rituálov.
Nie je nič horšie ako strata údivu nielen v náboženstve ale aj vo vede. Záujem o vedu musí mať filozofický základ, pretože inak ide iba o pragmatický, zištný záujem, ktorý vlastne ani nie je záujmom, iba medzikrokom k akumulácii statkov a uspokojeniu potrieb (lebo ako hovorí Nietzsche - človek dokáže medzi svoju túžbu a jej vybitie vložit množstvo nezaujímavých činností.) Ak sa vedecký pracovník prestane diviť, nesmie sa diviť ani keď ho jeho šéf zaskočí otázkou - "A vy nie ste zvedaví prečo......?"

Treba sa vrátiť k zdrojom - Ak nie k bázni, tak aspoň k údivu.
Údiv ktorý som prežíval v letničnej cirkvi, keď som sa ocitol uprostred úľa hučiacich modliacich sa ľudí, keď som sa začal čudovať, ako môže mať niekto tak úplne iný pohľad na svet sa časom, keď som sa zaril do pracovného procesu premenil nad údiv nad tým čo nás ľudí ženie... alebo inak, že je mnoho túžob, čo nás ženú kamsi. Ale kam nás ženú? Prečo nás ženú? Ako sa k nám dostali? Možno sa tieto otázky vyjasnia, keď človek odmietne nasledovať, ktorúkoľvek zo svojich túžob a sadne si pod strom ako Budha a čaká na osvietenei (odtiaľ moje koketovanie s budhizmom).
Neskôr mi dal Dawkins jasnú odpoveď - Všetky tie túžby sú len jazdné vlastnosti vehikla, v ktorom sa vezie jedna nesmrteľná molekula -gén........ folytatása kovetkezik.

na ceste k spaseniu | stály odkaz

Komentáre

  1. Šestko
    so záujmom som si prečítala Tvoj článok.
    publikované: 21.03.2010 14:05:24 | autor: Martha (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Jsi dobře vypatlanej.
    proč jednoduchý věci děláš složitý? Aba jim nikdo nerozumněl?
    Zvopakuj si desatero!
    Cé? Moc jednoduchý pro Tebe? tak tu voblbuj takový, jako je Martha. Ta Tě vyspovídá. Kde bydlíš, jestli ve svým, potom si to s Tebou rozdá na četu, jako úú a hááá a budeš pod mostem.
    publikované: 21.03.2010 14:32:31 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. S odporom čítam, čo kde trúsi Miťo alias Miloslav
    Dospelý človek, vraj vycvičený spravodajca a správanie ako z pomocnej školy. Zahlásila som ho aj adminovi, ale tu sa na to kašle. Takže kašlem na takýto blog aj ja. Sorry.
    publikované: 27.03.2010 21:05:42 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Martha
    Ja sa v tomto drzim zasady, ze kto ma rad slobodu v komunikacii, musi obcas nejake tie nadavky strpiet. Mito je inak vacsinou dobry komentator... aspon na mojom blogu to ma zatial v pomere cca 10:1. T.j. na desat dobrych komentarov jeden blby.
    publikované: 27.03.2010 21:19:47 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014