Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Teoretická vs. praktická filozofia

Ako by ste vyjadrili svoju životnú filozofiu jednou vetou?

Teoretická filozofia prenáša život do pojmov, praktická filozofia pojmy do života. Kto v teoretickom snažení vychádza z pojmov dosiahne iba priemerne výkony, kto však vychádza z nazerania skutočnosti dosiahne nadpriemerne výkony. V praktickom snažení naopak, kto sa riadi iba nazeraním je podobný viac zvieratám a čím viac sa človek riadi pojmami, tým viac je človekom.

 Ak človek nenaštuduje a neaplikuje dôsledne niektorú filozofiu može sa mu v staršom veku stať, že sa stane tým , čomu sa celý život vzpieral - bezmyšlienkovým veriacim, za čo si vyslúži posmech starých veriacich. Boh sa možno raduje z navráteného strateného syna, ale starí veriaci zažívajú skôr tichú škodoradosť a zadosťučinenie. Človek v sa v dnešnej komplikovanej dobe stáva nevyhnutne skeptický voči každej múdrosti,robí si čo chce a múdrymi výrokmi vytrhnutými z kontextu sa neriadi ale iba ospravedlňuje svoje konanie. Naopak presvedčený kresťan sa do istej mieri snaží riadiť svoje konanie podľa toho čomu verí .Môj starý kresťanský priateľ je stále múdrejší vo svojej kresťanskej viere, dokáže ju aplikovať na stále viac detailov života, ale ja preskakujúc z knižky na knižku som stále zmätenejší a neviem povedať nič múdreho k niektorým skutočnostiam. Kresťanská náuka sa ako každá filozofia dokáže do istej mieri prispôsobiť novým vedeckým poznatkom, ale mne sa nepáči, rovnako ako evolucionizmus a memetika (sa mi nepáčia). Preto, ako nepríliš teoreticky zdatný, som si vybral filozofiu, ktorá sa mi páči,a začínam sa v nej zdokonaľovať, prispôsobovať ju a riadiť sa ňou.

Prečo sa ľudia začnú rozmýšlať nad svojou životnou filozofiou, až keď sa ich niekto raz za 10 rokov spýta niečo ako: "Ako by ste vyjadrili svoju životnú filozofiu jednou vetou? "

 


z čítania filozofov | stály odkaz

Komentáre

  1. Škoda,
    Tvoj príspevok nemožno čítať až do konca... editácia stánky je u mňa akási čudná. A rada by som dočítala...
    publikované: 01.09.2007 09:52:22 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hmm
    zaujímavý článok, ja o tom moc neviem povedať, pretože mojmu dosť mladému veku asi neprislucha kompetencia sa aj nejako vyjadrit, mam malo skusenosti a malo veci o kt. by som mohla hovorit... neviem ale asi nenachadzam slov na tento clanok, ale je super :)...
    publikované: 01.09.2007 10:29:27 | autor: amoniacik (e-mail, web, autorizovaný)
  3. dakujem za vase reakcie...
    Chybnu editaciu som znovu dal prec. Dufam, ze teraz sa da clanok citat bezproblemov.
    publikované: 01.09.2007 12:20:37 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. A ktoré z filozofických
    učení Ti je najbližšie?
    publikované: 01.09.2007 13:24:51 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. najblizsi je mi voluntarizmus....
    ...konkretne Schopenhauerova filozofia, ktora tvrdi, ze vsetko je prejavom jedinej slepej vole, iba zdanlivo rozddelenej do mnozstva veci - priestorom, casom a poprepajane zakonom kauzality.Preto je napr. mozna existencia tolkych podobnych ludi, lebo su oddeleny od seba v priestore (ja od teba) a v case (ja od svojho pradedka). Intelekt toto zdanie neodstranuje, lebo priestor a cas a kauzalita su formy jeho poznavania. Toto zdanie je vraj pricinou vsetkeho zla. Velke nabozenstva ako krestanstvo a budhizmus preto intelekt zatracuju a ucia "ze vsetci sme jeno telo, bratia v Kristu"(krestania) alebo vedu k meditacii a poznaniu ze atman (nasa dusa) a brahma (boh) je jedno a to iste a od toho poznania nas deli maja (klam).
    publikované: 01.09.2007 14:16:55 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Šestko rada si čítam Tvoje články
    Tentokrát si však nastolil dosť ťažkú otázku. Ak by som sa Ti zverila so svojou životnou filozofiou, možno by som mala pocit, že som bola na spovedi alebo že som nechala ostatných nahliadnuť do mojej mysle. Lenže je trochu rozdiel mať svoju životnú filozofiu, riadiť sa ňou a záujem o filozofiu ako takú. Môžem sa zaujímať o viacero učení a nemusím sa s nimi stotožniť. Mňa v poslednom čase oslovili myšlienky slovenského mysliteľa Pavla Straussa. Sú mi blízke svojim obsahom. Nie som presvedčená kresťanka a predsa celé detstvo som chodila do kostola. V škole sme sa učili o dialektickom materializme. V poslednom čase objavujem veľa zaujímavých učení a postupne si ich študujem a porovnávam. Zatiaľ viem čo odmietam, avšak nie som si celkom istá čo chcem prijať. Zatiaľ toľko.
    publikované: 01.09.2007 14:49:08 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Šestko,
    páčia sa mi niektoré Schopenhauerove myšlienky... napríklad o hodnote času a o možnostiach a hraniciach jeho zmysluplného využitia...A za celkom zaujímavé považujem aj niektoré jeho myšlienky venujúce sa umeniu, alebo osobe génia... Zaujímavé. Myslím, že som sa ešte osobne nestretla s nikým, pre koho by bol práve Schopenhauer filozofickou jednotkou :-)))
    A celkovo sa mi Tvoj príspevok páči...
    publikované: 01.09.2007 15:13:28 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Dakujem Martha...
    ..vsak aj u teba som si vsimol , ze ti na blogu nejde iba o cistu zabavu, ale riesis aj urcite otazky, tykajuce sa najma vztahov, ktore zaujimaju aj mna, aj ked sa k nim neviem stale vyjadrit. Aj tvoje nadsenie pre "velkeho vysvetlovatela"- Piccatora ciastocne zdielam.

    Moze mat clovek zaujem o studium cudzich filozofii, ked zaroven nema chut trochu ovplyvnit, vylepsit, alebo uplne zmenit svoju vlastnu zivotnu filozofiu, ktorou sa riadi? Kto sa nechce riadit ziadnou, studuje ich asi len preto, aby mal o com rozpravat,z coho vysmievat, alebo ze musi, lebo je profesionalny filozof.
    Pozriem si volaco o tvojom Straussovi, tusim si uz volaco o nom pisala.
    publikované: 01.09.2007 15:20:08 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Šestko, ak Ti to nebude vadiť, prečítaj si napr. toto od Pavla Straussa. Veď to je "poézia života".
    V živote sa stále stretávame s disonanciami, a nielen v hrobe. Pretože sa harmonický súlad našich orgánov, tkanív a telesných štiav predstavuje ako zdravie, nie sme akosi životom predestinovaní na súžitie s rozladeným.
    A to sa nemusí týkať len našej organickej a funkčnej stránky, ale môže sa presunúť i do nášho vnútra. A toto naše vnútro je zvlášť vnímavé pre všetky druhy rozladenia.
    Ale i pri veľkej kultúre hudobnej dochádza k stavu akejsi presýtenosti, a tu je zrod takzvanej modernej hudby, keď sa akceptujú aj disharmónie a vyhľadávajú sa nielen ako prejav kompozičnej neschopnosti, ale ako obraz vnútornej rozháranosti dnešného človeka, aj ako oživenie a dobový výraz podnikavosti nášho cítenia a vkusu.
    To isté sa odohráva vo výtvarnom umení, ale aj v poézii, i z obavy pred vyhasnutím ostatnej iskry vnútra, no aj ako ohlas nekonečnosti vesmíru a nekonečnosti vesmíru duše.
    publikované: 01.09.2007 15:30:55 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  10. na mna strojara...
    ...az trochu prilis poeticke. Ale v podstate asi chapem. Ja osobne nemam rad modernu hudbu ani maliarstvo, staci mi to mnozstvo disharmonie, kotre mam vo svojom vlastnom vnutri, aby som potreboval este nejake podnety zvonku.
    Schopenhauer by k tomu asi povedal, ze cloveka nemozno redukovat na nejake jednoduche sily (elektricku, chemicku) lebo je vyssou, neredukovatelnou ludskou silou, ktora vznikla z boja tychto nizsich sil ... napr. travici system cloveka musi neustale prekonavat chemicke vazby potravy a clovek musi neustale bojovat proti gravitacii. Ak tieto nizsie sily clovek uspesne prekonava, vznika pocit zdravia a harmonie. Ale aj tak ma stale pocit nepohodlia a unavy, potrebuje spanok a nakoniec smrt.
    publikované: 01.09.2007 15:49:05 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Sestko a aký máš názor na toto konštatovanie P. Straussa?
    Freud nás tiež pokazil s poschodiami vedomia a podvedomia. Ale tak, ako jestvuje svet nevidomých, existuje i svet nevedomých. A z tejto hĺbky pramení naše poverenie byť médiom.
    publikované: 01.09.2007 16:51:36 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  12. k povereniu byt mediom
    Najprv som si musel pozriet co to znamena medium.
    http://ii.fmph.uniba.sk/~filit/fvm/medium.html
    Medium je prostredie v ktorom prebieha urcity jav, alebo je to prostriedok.
    Vedomie sa vyvinulo u cloveka, aby mohla ta ista nevedoma materia dosahovat stale komplikovanejsie ciele. Vedomie je teda akesi prostredie, kde ta ista vola, sila, ktora posobi v mineraloch a rastlinach mohla urobit cosi novsie, z tej istej nevedomej materie. Alebo je vedomie prostriedkom, ktore zabezpecuje komunikacii medzi dvoma nevedomymi svetmi, alebo je to prostiredok pre komunikaciu nevedomych foriem zivota a cimsi cisto duchovnym... alebo neviem... prilis komplikovane na mna Martha :-)
    publikované: 01.09.2007 19:37:47 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. ŠESTKO Ďakujem Ti, že si na to pozrel
    ... Takže je to zložitejšie ako som si myslela.
    publikované: 01.09.2007 22:00:02 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014