Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tazko povedat, ci je nejaky rozdiel, ked sa clovek zaujima o filozofov, alebo o psov.

Ked som si v knihkupectve z policky na pohovku doniesol k prelistovaniu kopku knih o filozofoch,vedla mna si prisadol maly chlapec, ktory si k prelistovaniu doniesol kopku knih o psoch. Hovorim si - Aky je vlastne rozdiel medzi tymto chlapcom, co sa zaujima o psov a mnou, co sa zaujimam o filozofov? Filozofia ma koniec koncov vyhradenich v knihkupectve iba zopar policiek,rovnako ako ich maju vyhradene knihy o psoch, darmo sa teda tvari, ze hovori o vsetkom. Kedze teda nehovori o vsetkom (lebo potom by nebolo treba knih o psoch), o com teda filozofia hovori? Odpoved je:
Filozofia nehovori o nicom, ona do vsetkeho vnasa neistotu.

Pri hlbsom skumani je filozofia pociatkom celeho zabavneho priemyslu, tak ako je veda pociatkom ostatnych priemyslov.  Aby sa clovek zabavil, potrebuje citit akesi mrazenie, vyvolane neistotou v krajnej forme napr. hororom. Ale filozofia ponuka sofistikovanejsie mrazenie. Natolko sofistikovane,ze filozoficku knihu pochopi iba dobry spisovatel, poda to v lahsej forme  menej chapavemu citatelovi a niekedy sa to da do este lahsej formy scenara a filmu pre nechapaveho divaka. Filozoficka kniha je ako sackova polievka, treba ju rozpusit v skusenostiach a ohriat na plameni vasne, aby bola jedla.

Pravy filozof si nie je isty, ani tym ,ze si nie je nicim isty.
Filozofom vraj moze byt iba ten, kto nie je presvedceny, alebo je presvedceny, ze nie je presvedceny a preto je pre neho absolutne nevyhnutne zaopatrit si nieco ako presvedcenie.  Pretoze si ale nie je nicim isty, co ynamena napr. aj to, ze nema  ziadne pevne hodnoty, filozof je tak trochu blazon a psychopat. Ale predsa sa ma pod kontrolou viac ako ostatni, lebo si nie je isty... zatialco ostatni s iluziou istoty konaju v extremnych situaciach psychopaticke ciny, on extremne situacia zvlada so vsetko vyrovnavajucou neistotou.

Filozofia to je neista zbierka svetonazorov a filozofovanie to je ich uistujuco-zneistujuco tvoriva-kritika. Zo svetonazoru
vypliva nase konanie. Idealny svetonazor by mal byt pravdivy a idealne konanie dobre. Niekedy vsak tuzba po dobre ovplyvni aj samotny svetonazor, ktory potom moze sam o sebe prinasa dobre pocity, ale aj zle ciny. Neistota sa straca, je dokonca kritizovana a nastoluje sa diktatura pravdy. Spomenut mozno krestanstvo, fasizmus, komunizmus. Ulohou pravej filozofie je svojim ustavicnym pochybovanim udrzat tieto svetonazory na uzde, t.j. svetonazory, ktore su sice prijemne, ale vedu k neprijemnycm nasledkom pre inych.

z poznania seba samého | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    preto davam jednoznacne prednost citaniu knih o psoch:)
    publikované: 08.11.2009 11:57:01 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Však ste psom, co tu byli všecko zastavěli!!!
    Teď se hrajete na Pány světa!Žijte sinv betónovejch džunglích!
    Jsi jako americkí hrdinové. Držej se za srdce a Indiáni živořej v rezervacích. Ta jeden evropskej vystehovalče Dneska Tě tam nepustěj, TRví předkové. Vyvraždili, co se dalo.
    Jóóó, Amerikááááááá!
    Nevím, proč se mi u Tebe nedá autorizovat. Asi kradeš osobní údaje.
    publikované: 08.11.2009 12:11:45 | autor: Mito (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Tu som!
    Aby clovek rozumel psom, sam musi byt taktrochu pes...
    publikované: 08.11.2009 12:30:33 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Mito
    Hanke a robertinovi sa autorizovat dari. Len ty furt musis byt nieco extra. Zastavali sme to tu mimochodom vlkom, psy si spolu s nami uzivaju civilizovaneho zivota, piseme o nich knihy, maju vlastne kadernictva, obchody s oblecenim a potravou,lekarov, cintoriny neviem, kde furt vidis problem...
    publikované: 08.11.2009 23:32:53 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Robertin
    Neviem, ci ta spravne chapem. Chces tym povedat, ze maly chlapec z knihkupectva zaujimajuci sa o psov sa tak trochu aj podoba psovi, napr. svojimi zaujmami a tak...?
    publikované: 08.11.2009 23:59:58 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. tu som! 2
    Sestko, nepochopil si ma. Neprecital si to spravne. Rovnako ako moj nick: nie robeRtin ale robeNtin, ale neva. :) Chcel som tym povedat ze aby anjel rozumel ludom, sam musi byt taktrochu clovek... ten(to pozemsky clovek) vsak nie je clovekom ale len jeho napodobeninou lebo ludskost je zakladnym atributom Boha. A filozof je ako taky pes: uvedom si ze svojim zalozenim si vlastne rovnaky "blazon a psychopat" akym je aj hrdina mojho traktatu. Jeho osnovu som zhrnul v 9-tich bodoch, cital si? A potom aj ten nulty bod a doslov: to nie su ludia, to su psi!
    publikované: 10.11.2009 00:58:20 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  7. robentin
    Ahoj, tusim ta trochu lepsie chapem. Ale to neplati len pre anjelov, ze sa musia prisposobit ludom ak im chcu rozumiet a len pre ludi, ktori sa musia prisposobit psom ak im chcu rozumiet. Kazdy mame svoje zaujmy, ktore nase okolie nie prilis chape, lebo ich nezaujimaju. Clovek so zaujmom o filozofiu sa musi tak trochu zapriet, aby si rozumel s ludmi s beznymi ekonomickymi zaujmami (t.j. s hlavnou starostou, aby mali pracu za kazdu cenu bez ohladu na to ci ich bavi ci nie, ci su v nej slobodni, alebo nie) a clovek s beznymi ekonomickymi zaujmami sa musi trochu zapriet, aby si rozumel s niekym so zaujmom o filozofiu. Podobne chlap so zaujmom o zeny a filozofiu sa musi trozu zapriet, aby si rozumel so zenou so zaujmom o plavky a zena so zaujmom o plavky,znackove oblecenie a sminky, nie je vzdy ochotna sa zapriet, aby si rozumela s muzom so zaujmom o filozofiu. Na zaver -- Myslim, ze nasi dvaja streleni filozofovia su rovnaki hlavne v tom, ze robia dobre meno filozofii :)
    publikované: 10.11.2009 09:24:29 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. tu som! 3
    Nie je prisposobovanie ako prisposobovanie. A dobry psíčkar, alebo aj ten kto videl zopar dielov serialu BUD JA ALEBO PES co chodi na Spektrume, vie ako je to tu myslene s tym prispobovanim sa tym "ludom" z doslovu toho mojho komunikatu. Teda nie je dovod sa zapierat, nie je dovod nebyt sam sebou, nie je dovod klesnut na uroven psa. Ale suhlasim s Tebou ze iste sebazapretie je potrebne ak mas niekoho rad. Cele je to o dost spletitejsie ale mozno lepsie pochopis ako to cele myslim ked si precitas i druhu cast tej trilogie.
    publikované: 10.11.2009 13:45:44 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014