Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slávni Češi v Košiciach

Teda takto nejako znel názov poslednej potulky s Kolcúnom v Košiciach.
Vždy si z potulky zapamätám maximálne tri veci. Teraz som zistil , prečo sa tá odporná krčma na Štúrovej ulici volá "U legionárov". V roku 1918 totiž Košice obsadili československé légie, ktoré pravdepodobne spolu s Masarykom prešli spolu z ruského zajatia cez ameriku až do Európy. V rokoch 1918 až 1940 sa blízke dnešné "Námestie osloboditelov" volalo "Legionárske námestie". V 1940 zabrali Košice maďari a určite si ho premenovali po svojom. Po druhej svetovej vojne sa dané námestie volá "Námestie osloboditelov" a jedinou pamiatkou po čs. légiách je hnusná krčma,do ktorej zájdem, len ked som veľmi na dne a kde čapujú podla mna hrozné a smradľavé pivo. Druhou vecou, čo sa mi vryla do pamäte je obraz sv. Nepomuckého v dome sv. Alžbety, ktorého hodili v Prahe z mosta, pretože nechcel prezradi´ť královnine tajomstvo.
V Košiciach ďalej máme aj české centrum, ktore je popri British council, Goethe inštituté a americkom centre trochu utiahnuté. Kedže navštevujem pravidelne skoro všetky centrá, rozhodol som sa nevynechat z mojej pozornosti ani české centrum. Objavil som v nom niekolko zaujímavých kníh, konkrétne Kafkove "Listy Felici" a "Schopenhauer" od Thomasa Manna. Kafkove listy sú trápne, určite ich nepísal pre verejnosť, teda ani pre mňa. V prvom liste jej píše, že nevie, ci si nanho pamätá, ako sa zhovárali na tom plese a v druhom, že jej adresu si vyžobral. Použijúc terminológiu dr. Plzáka, takto určite nezačína symetrický vztah.  Potvora Felicia ho podľa všetkého ťahala za nos, bola rada, že si dopisuje so spisovateľom a potom , ked bola v tiesni, predala jeho listy obchodníkovi. Také sú ženy.Nebudem to ďalej čítat. Týmto som ale totálne odbočil od Košíc, lebo Kafka a Košice nemajú spoločného nič.
České centrum inak poriada pri priležitosti nežnej revolúcie akciu kde budu vystavené revolucné plagáty, bude sa štrngat klúčamia premietat zábery z revolučných Košic. Aj by som tam zašiel, ale nemám s kým.

z Košíc | stály odkaz

Komentáre

  1. Tie
    listy by som rada citala...na Legionaroch sme mali byt..daavno..v Kosiciach ma zaujima odjakziva najviac divadlo a Zlata hus---sice teraz je to super podnik drahy, ale davno tam mali fantasticky vyprazany syr, na ktory som chodila pred predstavenim a po predstaveni ;-)) odkjakziva mam srdecny vztah ku kulture a k jedlu..;-))
    Sestko, ale ten vztah k zenam to musis prehodnotit clovece, podla Kafku sa radsej neriad...sice som zenska, Kafku citam sem tam, sem tam sa mi zda ze mu rozumiem o)) ;-)) tak sa udivim a mozno aj zlaknem a sup s nim naspat medzi knihy..su citania, ktore nie su zrovna pre nas zensky naturel...aj ked tam obcas strcim zvedavy nos..
    publikované: 16.10.2009 11:44:16 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. mas
    pravdu. Na Kafku treba mat naladu. Ale niekto ma taku naladu vzdy. Takze si stara Kosicanka? Tesi ma, ja som stary furcan a ako taky, mozem mat furcsa vztah k zenam.
    publikované: 16.10.2009 12:52:45 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Sestko,
    nie som z Kosic. Od Kosic dole zopar km. Otec bol akoze kosican , vyucoval na leteckej a tak dako to bolo davno...
    Zelam, aby si si nasiel daku veternu horku a v nej daku prijemnu osobku, ktora by ti ten vztah sprijemnila ..;-))
    publikované: 16.10.2009 14:25:49 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014