Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

o nedorozumeniach a podcenovani

Jazyk je kod, ktorym kodujeme nase idey pre prenos. Co nam zaruci, ze ich zakodujeme dost dobre na to, aby ich na druhej strane dekodovali? A aby ich chceli dekodovat? Lulla asi robi dobre, ze jej skoro nie je rozumiet- koduje tak pekne,ze jej chcem porozumiet. Jazyk je neuveritelne flexibilny kod. Veci sa daju povedat rozne, slusne i urazlivo: (o adopcii) "Mate volne miesto vo svojom srdci?" alebo "Mate vsetko a chcete aj decko?"

Neviem preco maju ludia tendenciu vytvorit si opacny nazor, ako sa im snazim predat. Napriklad ak poviem: "Nechcem ziadnu zenu." - povedia si "Ziadna ho nechce." Ak poviem "Ziadna ma nechce." povedia si - "Asi ty ziadnu nechces."

Stava sa,ze pocujem niekoho rozpravat a pomyslim si "Boze, ten je hlupy."(A v duchu si blahozelam k svojej mudrosti.) Mam pocit, ze v hlave mam poklady a kazde slovo co vyslovim bude perlou. Ale je to len klam. Prehovorim a stane sa nasledovne: Niekto mlcanlivy si o mne pomysli "Boze ten je hlupy" a ja spolu s nim "Co som to nataral?" Kedykolvek chcem povedat nieco mudre, poviem len cast pravdy. Preto si vzdy niekto moze mysliet, ze rozpravam hluposti. Ale stava sa aj opak, ze pocujem niekoho rozpravat a pomyslim si "Boze ten je mudry" Ziaden clovek nevie vsetko, kazdy vie nieco ine. Preto ak niekto rozprava o tom co vie, zvacsa o tom vela neviem a citim sa hlupy.

z poznania seba samého | stály odkaz

Komentáre

  1. :))
    "Mam pocit, ze v hlave mam poklady a kazde slovo co vyslovim bude perlou. Ale je to len klam." - je to mile... a slovne spojenie poklady v hlave je super :)
    publikované: 13.01.2007 20:19:12 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014