Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Niektoré nezodpovedané otázky

  1. Načo prosiť Boha, keď on aj tak vie čo potrebujeme?
  2. Ak je Božia láska taká veľká, prečo bude tak kruto zaobchádzať s tými, ktorí v neho počas svojho života neuverili?
  3. Ak je Boh  vševedúci a všemocný a teda iste by pre každého človeka vedel nájsť spôsob, ako ho priviesť k sebe vytvoriť mu také podmienky, aby v neho uveril - prečo namiesto toho sám priznáva, že u niektorých ľudí nepochodí? (v podobenstve o semenách, ktoré padnú na kraj cesty a do tŕnia)
  4. Ak sa tretia otázka dá zodpovedať slobodou človeka, t.j. že sa Boh rozhodol dať človeku slobodu a preto nemôže každého priviesť k sebe, tak potom načo je človeku taký Boh, ktorý mu nedokáže pomôcť? Akú istotu može človek pociťovať pri takom Bohu?
  5. V čom bola Ježišova smrť taká výnimočná? Trpel iba chvíľu a pravdepodobne nie viac ako niektorí z ostatných ľudí (niektorí aj nevinní)  a pritom všetkom ešte vedel, že vstane z mŕtvych. Nepodobala sa jeho smrť skôr návšteve zubára - chvíľu to pobolí a potom bude dobre?
  6. V čom je kresťan iný od nekresťana? Kresťania vravia, že sú očistení od hriechov, ale zároveň hovoria, že sú hriešni. Vždy keď spáchajú hriech utiekajú sa ku ukrižovanému Kristovi a ten ich očistí. Sú naozaj potom už čistí, alebo sa len tak cítia?
  7. Kresťania podriaďujú svoju vôľu Bohu, hovoria: "Nie ako ja chcem, ale ako Ty chceš Bože!" . Ale akú vôľu to vlastne podriaďujú? Odkiaľ majú svoju vôľu ak nie od Boha, ktorý ich stvoril? Prečo by mali podriaďovať vôľu, ktorú majú od Boha, nejakej ďalšej Božej vôli?
  8. Ak má človek slobodnú vôľu, vie Boh dopredu ako sa človek rozhodne? V prípade ak to dopredu nevie, možno hovoriť o tom že je vševedúci? V prípade, že to dopredu vie, možno hovoriť o tom, že človek má slobodnú vôľu?
  9. Stvoril Boh aj čas? Ak áno, tak kedy?

na ceste k spaseniu | stály odkaz

Komentáre

  1. Pane Bože, čo za trest si nám to sem zoslal!!!
    :-)
    publikované: 26.03.2008 21:59:00 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Tak prepáč
    :-)
    publikované: 26.03.2008 22:02:30 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Hmm... Hm... Nemám čo... To skôr ty mne, mňa to len tak napadlo...
    :-)
    publikované: 26.03.2008 22:12:29 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Džíííízs!!!
    :) čo ti dáky kresťan frajerku ukradol? :)

    ži a nechaj žiť...na to aby človek dobro konal nepotrebuje v Boha veriť...všetko je o ľuďoch...mám v rodine kresťanov a hoci sa s ich vierou nestotožňujem vidím v nich úprimnosť, spokojnosť....ono tí ľudia, takí ktorí naozaj veria...vedia prečo.
    publikované: 26.03.2008 22:14:15 | autor: em (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Všechno je tak, jak to má bejt,
    tak je to udělaný a hotovo. Buď tomu věříte, a nebo věříte s výhradou, nebo nevěříte vôbec, nebo věříte, že vám někdo dá odpovědi na vaše otázky. Je to holt složitý. Jestli vono to, náhodou, nemá bejt tak, jak to bylo púvodně naprojektovaný a máme úplně jinou představu o Tom, než jsme měli mít a teď jsou s tím jenom problémy a otázky, na který se múže vodpovědět jenom tak, že to tak mělo bejt, ale sme moc zvědaví a budeme brzo starí. A navíc i blbí, protože humplujeme všechno, co To udělalo jako první, jako aby to fungovalo tak, jak to mělo.
    publikované: 26.03.2008 22:22:51 | autor: Milano (e-mail, web, autorizovaný)
  6. fúúú :P
    dlhá veta, stratil som sa O:-)
    publikované: 26.03.2008 22:33:15 | autor: em (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Šestko...
    Ťažké otázky si nastolil. Napr. arcibiskup Stanislav Zvolenský povedal, že on chce veriacim poskytnúť svedectvo viery. Zdôraznil, že všetko čo sa robí počas bohoslužieb je určitým vykonávaním, prejavovaním viery. Pre neho je to svedectvo o pravde. Každý človek v niečo verí, pretože niektorých skutočností sa nemôžeme inak zmocniť, iba tou činnosťou nášho vnútra, ktorú nazývame viera.
    publikované: 26.03.2008 22:38:58 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  8. A ešte okrem iného povedal...
    že tak ako nie sú dôkazy o existencii Boha, nie sú dôkazy ani o tom, že nejestvuje...
    publikované: 26.03.2008 22:40:36 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  9. em
    Otazky, ktore som tu sformuloval, nie su namierene proti krestanom, ale su vyjadrenim mojej nevery, ktoru by som chcel prekonat. Ja som totiz chcel byt krestanom, dlhsi cas som chodil do spolocenstva krestanov a tieto otazky mi napadali ked som sa snazil uverit. Chcem si ich znovu zodpovedat bud citanim biblie, alebo pytanim sa takych krestanov o akych si hovoril, ze mas v rodine.

    Mimochodom, podla krestanstva dobre skutky robit nestaci. Nechcem ta strasit, ale mal by si so svojou vierou nieco robit, lebo prides do pekla. "Zi a nechaj zit", je tolerantne, ale nie uplne krestanske.
    publikované: 27.03.2008 06:33:18 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Milano, ale ako je to vsetko?
    Ako je to vsetko urobene? Comu verit, alebo neverit? Aky je vlastne Boh? Ako to ma naprojektovane? Preto, ze sme blbi, tak sa nemozme ani spytat? Co tym clovek pokazi?
    publikované: 27.03.2008 06:39:05 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Martha
    Ako student Schopenhauerovej filozofie pravdaze tiez "verim v metafyziku". Verim, ze okrem fyzickeho sveta, ktory mozme poznavat nasimi zmyslami este existuje svet nepoznatelny, Kantova "vec sama pre seba" ,boh , ktora sa nam prejavuje ako "vec pre nas". Ale ked mame verit v osobneho Boha, s ktorym mame mat vztah, musime si tento vztah trochu ujasnit,ci nie?

    Teba presvedcuje to, ako sa arcibiskup pohybuje pocas omse pred oltarom?
    publikované: 27.03.2008 07:47:47 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. kto hľadá, nájde...
    no ja stále nechápem, prečo by malo byť práve to kresťanstvo naj. Pretože to hovoria? Osobne sa zaujímam o takmer všetky náboženstvá, vyberám si z nich to, čo mi z toho príde prirodzené a správne. Niesom ovca aby som sa pásol len tam kde mi kážu. A zistil som, že všetky náboženstvá hovoria o tom istom, no inou rečou a každé mi povedalo len pekné veci.
    publikované: 27.03.2008 08:01:38 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Triedim si v hlave
    Vaše komenty, nedovoľujem si vyjadrovať svoj názor, pretože stále v tejto otázke nemám jasno. A veľmi by som chcela. Neverím a zároveň závidím tým, ktorí veria. zatiaľ ma nič nepresvedčilo.....
    Svojim deťom dávam kresťanské katolícke sviatosti, ako dali mne moji rodičia s tým, že nech si potom utvoria svoj názor, či svoju vieru.
    A vlastne pre pokoj v rodine, nech sú babky spokojné....
    publikované: 27.03.2008 08:08:46 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. margaretka
    V komentoch sa totiz neobjavila ziadna odpoved na otazky. Vladov dokonca jednu pridal.- "Preco prave krestanstvo?"
    Raz som sa pytal knaza, prece treba prosit Boha, ked on uz aj tak vsetko vie. On odpovedal, ze to je taky Bozi princip. Vyjadrena prosba je dalsim krokom cloveka blizsie k Bohu. Aby clovek vedel, ze kto mu to urobil. Aj ked zil Jezis, museli chori prist za nim a poprosit ho, resp. sa spytal co cloveku je, az potom ho liecil. Neliecil automaticky vsetkych.
    publikované: 27.03.2008 08:20:09 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Veď to je tá otázka,
    prečo práve kresťanstvo? Na svete je toľko náboženstiev, ja len pozorujem a nedokážem pochopiť, ako ľudia dokážu byť takí oddaní a niektorí aj sfanatizovaní. V Thajsku som obdivovala budhizmus. Je čosi úžasné pozorovať, ako ľudia dokážu byť ovládaní náboženstvom. Niekedy až závidím tú vieru..... ja som zatiaľ nič také nepocítila. Častokrát sa stáva, že človeku sa musí prihodiť niečo tragické, aby sa začal utiekať k Bohu.....
    publikované: 27.03.2008 08:29:41 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. celá viera je len a len o želaní
    teda aspoň tá moja :)) Práve v tom je výhoda, že každé náboženstvo ti odpovie na otázky iným spôsobom, no v jadre vždy tak isto. Veci treba mať pomenované a potom to ide všetko ľahšie. Je dobré mať akési čisté želanie spoznať pravdu a ono sa to naozaj pohne samé...
    publikované: 27.03.2008 09:18:24 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Vladov,
    súhlasím. :-)
    publikované: 27.03.2008 09:22:28 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. vladov
    Suhlasim, ze dolezite je zelanie, tuzba po Bohu, resp. metafyzicka potreba, ako by to nazval Schopenhauer, ktory tvrdil, ze clovek je metafyzicke zviera. Ale tuto tuzbu mozno uspokojit lepsie i horsie. Filozofiou, nabozenstvom resp. niecim medzi tym - teologiou. Ak ma niekto silnu tuzbu po Bohu a ta ho prinuti v nahlivosti prijat hlupu nauku a uz sa z nej ako fanatik nepohnut, je to smutne...
    publikované: 27.03.2008 09:35:59 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Vlastne mi je dobre,
    keď nemám túžbu po Bohu. Vážim si to. Dám prednosť zdravému úsudku......zatiaľ.
    publikované: 27.03.2008 09:41:42 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Teológia
    je možno niečo medzi, no stále mierené ku Kristovi. A za fanatizmus považujem napr. aj slová o zbližovaní sa s inými náboženstvami z úst kresťanov a pritom by boli aj tak najradšej, keby sa aj z moslima stal kresťan ( moslim by zase nebol proti, ak by kresťan konvertoval na islam ;) a preto by bolo fajn, keby ľudia zabudli na moje - tvoje a začali sa správať už konečne normálne :))))
    publikované: 27.03.2008 09:43:52 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  21. ja kresťan nie som :)
    takže peklo nepeklo :)))
    publikované: 27.03.2008 10:24:43 | autor: em (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Priprava sa oplati
    Margaretka - Mozno by si iba mala davat pozor, aby si bola ako-tak pripravena, ked na teba tuzba pride.
    publikované: 27.03.2008 15:17:05 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Rozhodujúca je láska.
    Keď hľadáš Boha prostredníctvom ľudí, nechaj si poradiť len od tých, ktorí Ťa milujú. Akákoľvek múdra rada bez lásky, Ťa len odradí. A hlavne hľadaj ďalej. Aj keď to nebude hneď, určite nájdeš.
    publikované: 30.03.2008 21:22:22 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
  24. pokusim sa..a poprosila by som následne aj kňaza Jozefa o jeho odpovede..:)))
    odpovedám ako veriaca,ale laička..:))

    1. Boh vie,čo potrebujeme. A NEMUSÍME ho prosiť. On len chce,aby sme mu dali to,čo "potrebuje" On. Chce našu pozornosť. Chce,aby sme pochopili,že nie všetko,čo potrebujeme, je nám samozrejme dané. Aby sme si vedeli to,čo si vymodlíme, aj vážiť... Aby sme sa zastavili a zamysleli sa nad sebou a svojim spôsobom života..Práve v ten moment.. V moment modlitby,ktorou prosíme..A možno práve v ten moment pochopíme mnohé a niečo na tom svojom živote zmeníme..

    2. Nikto nevie,ako kruto bude zaobchádzať s nimi. A prečo práve by mal s nimi zaobchádzať On? Nebudú pre neho. Celý život nenašli cestu,prečo by sa mal nimi potom On zaoberať. Kruto sa k nim budú správať tí,ktorým celý život slúžili. Kto ako zaseje,tak bude žať..bolo niekde povedané..

    3. pretože nie všetci počujú..nie všetci vidia..nie všetcí chú počuť a vidieť..nie všetci chcú ísť za Ním...pokušenie je silné..lákavé..a len silní odolajú...

    4. aby človek mohol pociťovať istotu s Bohom, musi najprv v neho uveriť. Zveriť sa mu do rúk. A on ho povedie.. S istotou..Bude mu v malých náznakoch určovať smer. Ale zaroveň ho bude na tej ceste skúšať..pretože Jeho si treba zaslúžiť..No napriek malým zlyhaniam a prešľapom, stále nám dáva možnosť vrátiť sa na tu pravú cestu. Vždy je možnosť vrátiť sa..Vždy..

    Teda..kým sa vyvarujeme ťažkým hriechom.

    5. Povedz mi, šestko..chcel by si si vyskúšať to umučenie? Vymenil by si sa s ním? Vedel,že vstane z mrtvych... Veril tomu, tak to nazvi. Pretože veril svojmu Otcovi. Veril v Boha. Presne tak,ako verila Mária,keď prijala úlohy Kristovej matky. Tak,ako prijal Abraham,keď šiel obetovať svojho syna. Kristus bol synom Božim,ale bol aj človekom. A to je neodškriepiteľný fakt..Zamysli sa nad týmto bodom..a pozri si ešte raz Umučenie Krista. A potom možno prehodnotíš svoje konštatovania..dúfam..

    6. áno..kresťan je očistený od dedičného hriechu..nekresťan s ním žije..preto každý,kto sa chce stať kresťanom, musí byť v prvom rade pokrstený,aby bol zbavený dedičného hriechu ako dedičestve po prarodičoch a ich hriechu v raji. Rozdiel medzi kresťanom a nekresťanom je velký..ale to ti tu nemusím písať..že?..:))))

    7. pretože nič iné im neostáva. Ked Boh zošle búrku, kresťan sa jej podriadi..keď zošle chorobu,tak sa jej podriadi. Keď zoslal lekára,tak sa jej podriadi.. Slobodná vôľa kresťana spočíva v tom,či sa tej chorobe bude chcieť brániť a urobi preto všetko,alebo rezignuje a dožije svoj život prirodzeným spôsobom. Myslím,že nie je hriechom odmeitnuť chemoterapiu pri poslednom štádiu onkologického ochorenia.

    uff...hádam ti to niečo dá..aspon niečo málo..:)))
    publikované: 16.07.2008 14:15:51 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014