Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Malé dejiny filozofie. Úvodom...

...Filozofia ako vyjadrenie negatívneho postoja k práci
Príťažlivosť niektorých celých filozofií a náboženstiev je postavená na ich zvláštnom vzťahu k práci a konaniu či nekonaniu vôbec a u kažkého filozofa možno nájsť prinajmenšom niekoľko výrokov, ktoré prezrádzajú jeho postoj k práci (Úvodom si možno spomenúť napr. na Ježišových vtákov nebeských, ktorí ani nesejú ani nežnú, Budhovo vytrvalé sedenie pod stromom, taostické konanie nekonaním,Sokratovho daimoniona, ktorý ho odhováral od každej činnosti, či Aristotelovho Boha ako nehybného hýbateľa. )
 
 Ak to trošku pritiahneme za vlasy možno celú filozofiu rozdeliť do jej odvetví podľa toho ako sa položí otázka o práci:
 
1)      Prečo pracovať? = etika
2)      Prečo vlastne pracujeme? = metafyzika
3)      Ako pracovať? = logika
4)      Ako má vyzerať ideálny výrobok? = estetika
5)      Kto,kde a za koľko má pracovať? = politika
 
Chcel by som tu na blogu v rámci svojich možnosti prebrať vo viacmenej chronologickom poradí názory všetkých známych filozofov so zameraním na ich postoj k práci a konaniu vôbec. Som toho názoru, že  nemožno riadne filozofovať, kým je človek riadne zamestnaný a preto, kedže som zamestnaný viac než by som chcel, vás vopred prosím za prepáčenie pre nižšiu kvalitu spracovania týchto mojich malých dejín filozofie.
 
Na záver ešte uvediem základnú hypotézu, s ktorou pristupujem k štúdiu dejín filozofie a ktorú sa tu budem snažiť overiť či poprieť:
 
" VŠETKY  FILOZOFIE MAJÚ NEGATÍVNY POSTOJ K PRÁCI."

z čítania filozofov | stály odkaz

Komentáre

  1. tak na toto sa tesim .)
    publikované: 16.12.2008 13:38:47 | autor: eleanoRigby (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Aj ja. :-)
    publikované: 16.12.2008 14:06:19 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ďakujem ti, sestko, za tento príspevok k práci,
    pridám len svoju filozofiu: Ja _nechcem_ pracovať. A ver tomu, že tvrdo pracujem na tom, aby som si podľa tejto filozofie zariadil život. (Samozrejme, peniaze _chcem_ mať.) Myslím, že podobne je na tom väčšina ľudí, iba čo si svoju filozofiu neuvedomujú a neodvodzujú z nej dôsledky aj pre svoj život. Úprimne povedané, mám v piči čo o práci tvrdili nejakí jebnutí kokoti (poniektorí filozofi), hlavne ak pracovať nemuseli, atď. To na čom mi jedine záleží, som ja, a to, či ten malý boh bude alebo nebude _musieť_ pracovať na to, aby sa uživil.
    publikované: 16.12.2008 16:50:52 | autor: qedisk (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ztotoznujem sa
    :) a paci sa mi tema
    publikované: 16.12.2008 18:02:34 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  5. qedisk
    Máme asi podobnú filozofiu. Mne na nej vadia iba dve veci. Za prvé, neviem ako získať peniaze bez práce a za druhé, čo ma oveľa menej trápi,že ide o príživnícky postoj. Oveľa viac by sa mi páčilo, keby všetku prácu prevzali napr. stroje a všetci ľudia by boli nezamestnaná s podporou v nezamestnanosti.
    publikované: 17.12.2008 08:54:23 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Áno,
    je to príživnícky postoj, a aj mňa spočiatku trápil. Lenže my pracujúci ľudia sme okrádaní tými, ktorí nepracujú. V "Mor ho!" sa píše: "Pána mať je nepravosť, a väčšia byť pánom.". Ja si to nemyslím. Ja si myslím, že "Byť pánom je nepravosť, a väčšia mať pána". No a preto si vyberám radšej pozíciu toho, ktorý bude ožobračovať iných (menšie zlo), ako toho, ktorý bude ožobračovaný.
    .
    K tomu, ako prísť k peniazom bez práce: chce to cieľ. Dám Ti takú kontrolnú otázku, aby som zistil, či to myslíš vážne: čo urobí rozumný človek ako prvé, keď sa bude snažiť dosiahnuť tento cieľ (veľa peňazí bez práce)? Z odpovedi bude vyplývať tvoja schopnosť peniaze získať. Principiálne, musíš nájsť nejakú svoju výhodu, ktorú máš oproti iným. Robiť to, čo robí väčšina = prerobiť (väčšina je ošklbaná menšinou špecialistov). Ale mať peniaze pravda nie je môj životný sen... Je to len prostriedok na jeho dosiahnutie. Moje ciele (po tom, čo budem mať peniaze), sú kapánek iné.

    Zdravím
    publikované: 17.12.2008 18:02:26 | autor: qedisk (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014