Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jedz, modli sa a miluj - film, na ktorý sa neoplatí ísť

Príbeh o žene, ktorá ako Don Chichot de la Mancha, prečíta priveľa románov a zatúži aj ona zažiť niečo výnimočné, nie len taký obyčajný život.  Prejde Taliansko, Indiu a Bali a aj tak nezažije nič výnimočné. Tento pud k cestovaniu skvelo vystihol Schopenhauer, ktorý povedal, že kedysi ľudia cestovali z núdze, dnes cestujú z nudy. Exteriérom sa príbeh veľmi podobá na film "Fontána pre Zuzanu III." Roly usmievavého liečiteľa na Bali by mohol vynikajúco chopiť aj Marián Labuda. Príbeh sa začína nespokojnou ženou v manželstve, ktorá sa modlí k Bohu, lebo nevie čo má robiť. Keď nevieš čo mať robiť, tak nerob nič, povedal by triezvy pozorovateľ. Nechce dieťa, ale tým len potvrdzuje teoriu o tom, že príroda vybavila človeka tak, že nechce ani tak veľmi dieťa ako sex. Nešťastná žena však opúšťa na začiatku filmu vzťah, aby ju na konci filmu nový muž zasa dotlačil do vzťahu, v ktorom bude pravdepodobne znovu neštastná. Tým sa však film naštastie končí, inak by sme sa dožili opakovaniu celej cesty "za rovnováhou so sebou samou". Na začiatku aj na konci však vidíme tú istú ženu, ktorá sa nepohla ani o kus. Film je preplnený múdrymi frázami, až sa z toho divákovi krúti hlava. A pritom celá pointa spočíva v tom, aby každá Marienka našla svojho Janka. Cesty a spôsoby k tomu sú neobyčajné náročné a komplikované a výsledky biedne, resp. žiadne. V Taliansku sa hlavná hrdinka "naučí" sladké ničnerobenie - dolce far niente. A to isté robí aj Indii a na Bali. Nejde teda o príbeh o hľadaní samého seba, ale príbeh o úniku z pracovného kolobehu. Za takýmto inštitucionalizovaným zaháľačstvom treba žialbohu utekať až do Indie, pretože v Amerike a Európe nie je zvykom na chvíľu vstúpiť do kláštora a potom ľahko vystúpiť, pretože západniarske kláštory sú žiaľbohu dimenzované pre šialencov ochotných zavrieť sa na celý život. V Indii stretáva neuveriteľného trapasníka, o ktorom nám film chce nanútiť predstavu, že ju duchovne vedie. Vrcholom jeho trápnych monológov je priznanie, že skoro zrazil svojho syna, keď sa raz vracal opitý autom domom, manželka sa zato naňho nasrala a opustila ho aj s deťmi. Jeho syn je teraz veľmi úspešný muž, ale jeho natoľko vyviedlo z miery, že sa nemohol podieľať na jeho výchove, že musel hľadať rovnováhu na meditáciách v Indii. Za všetko hovorí aj jeho rozlúčka s hlavnou hrdinkou,kedy povie duchaplné : "Mal by som už ísť, lebo tým ako tu stojím, neskrásniem." Na Bali hlavná hrdinka daruje 18000 dolárov svojich priateľov jednej žene s dcérkou na dom. Jednak pochybujem, že by sa priatelia boli ochotní poskladať na takú sumu na základe jedného mailu, ktorý sa veľmi podobal na spam a jedna reakcia obdarovanej ženy je neautentická, raduje sa tak ako sa radujú účastníci vo výherných reláciách, namiesto toho aby bola zaskočená a zdráhala sa sprvu prijať takúto sumu.

z čítania filozofov | stály odkaz

Komentáre

  1. hm...
    zaujimave, aky postoj si k filmu zaujal Ty a aky diváčky:)
    Citam ohlasy, zeny boli nadsene, Ty nie...film som nevidela a ked Ta tak citam, asi ani neuvidim:)
    Som divna, ked som velmi tuzila po detoch ( splnilo sa) a vobec ma nelaka cestovanie?
    publikované: 07.11.2010 12:24:29 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Na filmy chodím do kinematografu vcelku rád.
    Né moc často,neboť bývám vystaven jiným svodům tohoto světa. Jeden si pamatuju velice podrobně.
    Křižník Potěmkin, nebo tak nějak to bylo.
    Hezký, vopravdu moc hezký. Barvy nerušily umělecký zážitek, kompaktně pojatej filmeček, režisérsky vydařený, autorský záměr se snoubil s invencí režiséra.
    Vetřelelec III už nebyl to pravý vořechový.
    publikované: 07.11.2010 13:26:44 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Na filmy chodím do kinematografu vcelku rád.
    Né moc často,neboť bývám vystaven jiným svodům tohoto světa. Jeden si pamatuju velice podrobně.
    Křižník Potěmkin, nebo tak nějak to bylo.
    Hezký, vopravdu moc hezký. Barvy nerušily umělecký zážitek, kompaktně pojatej filmeček, režisérsky vydařený, autorský záměr se snoubil s invencí režiséra.
    Vetřelelec III už nebyl to pravý vořechový.
    publikované: 07.11.2010 13:30:30 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. A je to:-))))))
    Ja su takový kretén! Jsem moc nedočkavej!
    publikované: 07.11.2010 13:31:46 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Křižník Potěmkin
    farby nerušili. lebo žiadne neboli :D.
    publikované: 07.11.2010 13:44:55 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Přesně, a vo tom to je.
    Ponechat divákovi jeho náhled. Ať si to vybarví podle svýho gusta, né. Co mu budeme vnucovat nějaký kolority a takový podobný věci, co?
    Vem si třeba namátkou, Maryšku Magdonovic.Nebo z jiného soudku. Takovýho Saudka:-)))
    Nádhera, dílo!
    Osobně teda mám zakázaný chodit na kultůru, protože děsím lidi, ale sem tam se mi zadaří.
    A si to užívám, to mi věř.
    publikované: 07.11.2010 13:58:31 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  7. pohľad muža, pohľad ženy
    a o tom to je, myslenie muža a myslenie ženy, pohľad muža a pohľad ženy a medzitým niekde stojí rešpekt a tolerancia, film je čiste ženský, a preto som aj všetkým priateľkám povedala, bežte si to pozrieť ale bez svojich chlapov, teší ma, že so sa nemýlila :-)
    publikované: 07.11.2010 14:39:39 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. pohľad muža, pohľad ženy
    a o tom to je, myslenie muža a myslenie ženy, pohľad muža a pohľad ženy a medzitým niekde stojí rešpekt a tolerancia, film je čiste ženský, a preto som aj všetkým priateľkám povedala, bežte si to pozrieť ale bez svojich chlapov, teší ma, že so sa nemýlila :-)
    publikované: 07.11.2010 14:39:40 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. ospravedlňujem sa
    za opakovanie, chybička v PC asi :-)
    publikované: 07.11.2010 14:41:17 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. zara
    Asi máš pravdu, že ide o film pre ženy. Môžem potvrdiť, že nie je vhodný najmä pre osamelých chlapov. Nahliadol som inak v kníhkupectve aj do knihy podľa ktorej je film natočený a zdá sa mi trochu inteligentnejšia. Do filmu sa však asi nedajú dostať vtipné myšlienkové pochody, ale iba činy a niektoré hlášky a tie vyznievajú podľa mňa skôr hlúpo.
    publikované: 07.11.2010 18:49:36 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Vy chodíte pravidelně na blbý filmy?
    To neumím.
    Mne učili, že v kinematografické místnosti se má spůsobně sedět, nešustit s ničím, ano Nováková, dobře jste slyšela, nešustit.A sledovat děj, pokud to jde.Zde se údaje různí, neboť práh odolnosti individují, kteří dvouhodinovou mzdu dají v šanc kinematografickému průmyslu,bývá na Gausově ploše, vememe to integrálem, aby to bylo názornější,řekněme rozprostřen někde mezi Západem a Východem.
    Zapad jsem tu a teď hledám urgentně východ, paní zlatá, biletářko nádherná, zachraňte mne, buďte člověk, nebo mně zabijte, já nevím, já to už nevydržím.
    publikované: 07.11.2010 19:09:12 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  12. s dovolenim
    skusim napisat koment len 1x - neviete nahodou niekto,kde najdem k filmu titulky?just si ich zozeniem,aj ked mi zakazuju:-))
    do haja,sestko,co to mas s polickom,kde sa vpisuje vysledok?preco je to bielou farbou,skoro som si oci vyocila,aby som to zbadala.skuste si to,ci to aj vy tak mate,pls,dik
    publikované: 07.11.2010 20:09:09 | autor: bonnie (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. bonnie
    Neviem, preco to dali bielou farbou, ja som to neprogramoval. Skus cislo oznacit kurzorom, zmeni sa z bieleho na modre. S titulkami ti tiez neporadim, ani v kine ich nemali, bolo to dabovane.
    publikované: 08.11.2010 09:25:43 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. ako povedala Zarenka,
    Sestko, sú filmy pre všetkých, ale tento je len pre baby... je obdivuhodné, ak máš tak vyrovnaný život, že nemáš sto tisíckrát chuť so všetkým praštiť a ísť na kraj sveta. Ak sa aj po rokoch dokážeš pozrieť na spiaceho partnera vedľa seba a byť spokojný nadovšetko... ľudia sa vyvíjajú, rokmi zrejú a zrejú aj ich názory a záľuby, babenka vo filme s mužom stavala dom, zariaďovala ho /ako dobre to poznám!!!/ a keď bol hotový, babenka bola vyhorená ako svieca. O tom to je.... jeden bol šťastný, druhý nie... a keď nie si šťastný, je lepšie sa pohľadať alebo trápiť partnera svojou nešťastnou prítomnosťou? On by to mládenec časom pocítil. Jednoducho tomu predišla, to je všetko... vravím, pre baby...:-)))
    publikované: 08.11.2010 09:46:11 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  15. filmy
    Vďaka. Najnovšie filmy je tu http://filmycz.com
    publikované: 24.02.2013 21:06:29 | autor: Anetka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014