Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cieľ v nedohľadne

Je to trochu hlúpe, ak je pravdou, že ma Boh stvoril na to, aby som s ním mal osobný vzťah a ja ho pritom viac menej ignorujem (kôli zamestnaniu a iným starostiam).

Boh je vraj žiarlivý, ak sa mu človek nevenuje. Je to pravda? Vysvetľovalo by to , prečo dopúšta neštastie na ľudí - človek môže síce za veľa, ale nemôže predsa za všetko. Ale o tom vzťahu som chcel.

Stojí stále pri mne, pri dverách mojej duše a klope. Ako mu otvorím? Mal by som sa modliť. Prosiť, či ďakovať? Ako mu ďakovať od srdca, keď sa mi vlastne nedarí? Akože nevie čo potrebujem? Dobre pomodlím sa. Mlčí. Neodpovedá hriešnikom. Problém je na mojej strane. Dodržiavam 10 Božích prikázaní? Asi dva nedodržiavam. Mám rezervy.  Čítam bibliu? Niektoré partie mám rád - Príslovia,Kniha Jóbova, čítal som aj evanjeliá, ale cez Genesis sa nikdy neviem prehrýzť. Vždy ma demotivuje. Asi preto,že čítam aj všeličo iné. Niektorí autori zvyknú do kresťanskej náuky dobre podrypnúť. (Nietsche,...) Je teda filozofia tou prekážkou, čo ma  delí od Boha? Čítal som o kresťanstve veľa hanlivého a pritom som s tým v duchu veľmi súhlasil. Skúsenosť ma poučila, že veci sa majú ináč, ako sa mi spočiatku zdalo. Naučil som sa nedôverovať všetkému, i samému sebe a teraz mám veriť? Viem síce rovnako presvedčene (# presvedčivo) zastávať rôzne názory - možno tu by som mohol pridať a viac obhajovať riadky z Biblie. Chytrejšie, aby to obstálo aj vo svetle trpkejších skúseností.

Naučil som sa, že je dôležité byť spokojný s tým čo mám,čo som a teraz sa mám zmeniť? Nie je hlúposťou začínať stále odznova?  Musím sa stať nevedomou ovečkou, alebo sa možem stať rovno presvedčeným kresťanom so zrelými názormi? Alebo je mojím osudom  zostať iba zmäteným kompilátorom mnohých filozofií a náboženstiev ?

P.S. Spasenie je zatiaľ v nedohľadne. Zamestnanie ma čaká už zajtra ráno.


na ceste k spaseniu | stály odkaz

Komentáre

  1. Ako sa stať zbožným veriacim?
    Ako sa stať zbožným veriacim? Zahodenie rozumu by to mohlo vyriešiť. Bohužiaľ, niektorí ľudia už tak prilipli k logickému premýšľaniu, že sa im to nedarí (ako mne). A tak im neostáva nič iné, iba skepsa.
    Našťastie, také matné a vzdialené, ale predsalen nejaké svetlo v diaľke je. Veda ešte neodhalila celý Vesmír a pravdepodobne sa v ňom skrývajú väčšie záhady, ako sme ochotní dnes pripustiť (viz angelológia, astrológia, ...).
    Náboženstvo je vlastne taká malá pasca: kto neverí, nemôže uveriť na základe logických argumentov. Kto uveril, už nemôže odveriť a stať sa znovu neveriacim, lebo viera mu to zakazuje. A ak odverí (= prestane veriť), znamená to, že v skutočnosti nebol pravý veriaci. Cesta od viery k materializmu je jednosmerná, tak isto ako aj opačná cesta.
    A už musím letieť, volajú ma vonku kamaráti...
    publikované: 09.07.2006 17:54:50 | autor: qed (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. skok viery
    Nie vsetci filozofi hanili krestansku vieru. Napriklad taky Kierkegaard rozmyslal presne ako
    ty, ked pisal, ze viera sa zacina tam, kde konci racionalne myslenie. Na hranici tohto myslenia treba podla neho urobit "skok viery". Ale najskor treba asi dojst na tu hranicu logickeho myslenia. Zrejme sme od nej este daleko, ked na nom tak lipneme.
    publikované: 10.07.2006 21:36:56 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Cieľ v nedohľadne
    ... typická ukážka "hľadača". V mysli milión otázok a odpoveď žiadna. A asi nebudem ďaleko od pravdy, ak tie otázky nie sú len vo vzťahu k bohu. To je na živote to krásne. Samé otázky bez odpovedí ...
    publikované: 24.08.2006 08:30:02 | autor: zen (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. zen
    Preco je podla teba krasne mat same otazky bez odpovedi?
    publikované: 27.08.2006 16:19:47 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014