Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Alexander Károly Henrik Grosschmied de Mára

Z potuliek po Košiciach.

Alexander Károly Henrik Grosschmied de Mára, alebo ako hovoria košickí maďari Šándor Márai, bol najlepší košický spisovateľ a zatiaľ ho nikto netromfol. Článok pojednáva o tom, prečo ho ani ja netromfnem. Musel by som potom byť rovnako ako on preložený do 40-tich jazykov a v Nemecku byť  dávaný do jedného radu s Thomasom Mannom a Franzom Kafkom. Nič som od neho nečítal. Bol som akurát minulý týždeň na potulkách po Košiciach na tému Márai a teraz som sa rozhodol niečo k tomu napísať, aby som si rozhýbal svoj stojatý sobotňajší mozog. Ponúkali tam na predaj aj zopár Máraiových kníh - Sviece dohorievajú, Nebo a zem..., ale zavčasu som si spomenul na nemecké porekadlo "Nechci všetko čo vidíš..." a nič som si nekúpil. Snáď neskôr, keď natrafím na jeho knihu "Vyznania", v ktorej naviac píše o Košicach a ktorej vydanie sa vraj vždy okamžite rozchytá.  Márai nebol vlastne ani poriadny maďar ako skôr potomok spišských Nemcov, rovnako ako by to o mne uvádzali moji životopisci, keby som ho prekonal. Márai bol produktom záhaľčivej buržoáznej  triedy, t.j . intelektuálne aj finačne stál na pleciach svojich rodičov. Jeho otec bol poslancom v Prahe za Košice. A ja stojím na pleciach svojich rodičov, ale oveľa skromnejších. Ak si spomeniem na veľkochov, ktorým so prešiel na základnej škole, som zaň vďačný iba keď si spomeniem na to, že moja prababka sa nevedela poriadne ani podpísať. Márai vyrástol v krásnom meste rovnako ako ja, ibaže on v centre a ja medzi panelákmi. Iba v detstve si človek môže naozaj obľúbiť sochy ,obrazy a kúty starého mesta a paneláky. Márai povedal, že to čo chce opísať, to sú staré Košice. Čo chcem opísať ja je to ako by sme sa všetci mohli stať príslušníkmi záhaľčivej triedy. Márai aj vyzeral ako intelektuál. Na rozdiel odo mňa. Občas, keď sa zotmie a ja sa konečne odvážim vyjsť von, sa zastavím pred neukradnuteľnou sochou Alexandra Máraia v Košiciach na ktorú prispeli rovnako ministerstvá kultúry Slovenska aj Maďarska a ďalej nič .....


z Košíc | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    a inak je to podarena socha, kto je autorom?
    publikované: 14.06.2008 20:53:05 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nejaky Peter Gaspar...
    ... vid tiez http://www.cassovia.sk/newsread.php?newsid=6670. Meno som si musel pozriet na internete, ale na potulkach nam bolo povedane, ze jeho navrh bol vybraty z troch dodanych. Jeden z navrhov vsak bol iba plastika, druhy navrh bol kracajuci Marai / co by sme si my ignoranti mylili s kracajucim Jakobym, ktoreho mame na Alzbetinej ulici/ a tak vyhral nakoniec tento sediaci Marai.
    publikované: 14.06.2008 21:07:46 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. uhm
    diky.
    publikované: 14.06.2008 22:10:53 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Tradíce sú dôležité a ten kto si naberá energi z toho zdroja je EUROPANOM
    Milý Šestko ... Máraiho treba čítať a nie o ňom písať, bez toho, aby si čítal jeho diela !!!
    To čo si tu písal ma poburuje , ale nakoľko nie som žiaden odborník, ale len človek ktorý miluje jeho diela , nemienim sa pustiť do debaty s človekom ktorý si trúfne napísať úvahu o niečom o čom nemá , ani len predstavu , keďže si vraj jeho diela nečítal .
    http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1ndor_M%C3%A1rai
    Keby si aspoň niečo prečítal od Máraiho tak by si pochopil, že kreslo o proti znamená túžbu Máraiho o dialóg a nikdy by si tu nedal polovičný obraz jeho sochy, lebo práve to kreslo oproti je"podstata " jeho bytosti ...

    Márai už v roku 1942 napísal svoju víziu o zjednotenej Európe , ktorá v roku 2008 je už realitou , ale podľa tvojho článku sa mi zdá, že žiaľ u niektorých len formálne.
    Keby si aspoň niečo prečítal z jeho dielov, tak by si vedel, že pre Máraiho bola dôležitá, humanita, tolerancia a tradícia .
    http://ingrid.blog.cz/0602/liecive-bylinky-sandora-maraia
    aspoň niečo v slovenčine ..............
    publikované: 15.06.2008 14:36:39 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. iris
    Som z tvojho komentára mierne zmätený. Najprv pekné oslovenie a potom tvrdá kritika. Musím povedať, že oprávnená. Článok som mal nazvať skôr "Moje predsudky voči Máraiovi." Nepísal som ani tak o Márai-ovi ako skôr v súlade s heslom, ktoré je napísané na vrchu tejto stránky - "Share your mind" hoci v tomto prípade ide o "Ignorant mind". Prvýkrát sa stretávam s niekým kto vraví, že má Máraiove knihy rád. Ja sa tiež ,ako som písal ,chystám od neho niečo prečítať, kúpil som si už dokonca v Budapešti jednu jeho knihu, ale ešte neviem poriadne maďarsky...
    publikované: 16.06.2008 08:27:11 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. prajem ti príjemné čítanie :))
    Prepáč, nechcela som ťa uraziť, ale som sa trošku rozčúlila :)) ...mala som pocit ako keby si znevažoval niekoho, kto je pre mňa dôležitý . Mohol si dať jeho meno do google a hneď máš o ňom plno "informácie .
    No a keď si sa rozhodol niečo od neho čítať , tak skús čítať tak, ako to Márai radí :
    Fontold meg, mielőtt kézbe veszel és olvasni kezdesz egy könyvet - legalább úgy fontold meg, mint mikor bizalommal kezet adsz egy embernek.
    Mert a könyvnek lelked figyelmét adod egy időre; s nagyon sok ez, mert az élet rövid és lelked csak a tiéd. S ha már elszántad magad s olvasni kezdtél, olvasd lassan, nagyon figyelmesen és türelmesen,..... olvasd végig a könyvet..."


    publikované: 16.06.2008 14:00:34 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014