Zamestnanec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ak budhista tak hinajánový, či mahajánový ?

Hoci som sa kresťanskou náukou prebíjal čisto neveriacky, predsa sa len niečo z nej na mňa nalepilo,lebo :
  1. Ničomu a nikomu sa pri žiadnej meditácii sa nechcem klaniať
  2. Nechcem meditovať na žiadneho učitela
  3. Nechcem opakovať žiadne nezrozumitelné formulky v cudzej reči

Tieto požiadavky, zdá sa,  spĺňa buddhistická škola  - hinajána  lepšie ako škola - mahajána .  Hinajána sa skor podobá na  protestatizmus, mahajána skór na  katolicizmus. V hinajáne sa neverí v pomoc Buddhu ani bodhisattvom, drží sa hlavne pôvodných Buddhových textov, jeho štyroch  právd a kladie sa dôraz na získavanie 37 potrebných vlastností pre osvietenie. Buddhisti hinajány pokladajú všetky dodatky mahajány za zbytočné.

Naproti tomu buddhisti mahajány pokladajú hinajánu  iba za prvý stupeň potrebný k dosiahnutiu osvietenia, síce veľmi dôležitý, ale nedostačujúci.  Sám Dalaj-láma, ktorý praktikuje tibetský buddhizmus - odrodu to mahajány,tvrdí, že hinajána je prvý potrebný stupeň, netantrická mahajána druhý stupeň a tantrická mahajána tretí stupeň na ceste k osvieteniu. Tibetský buddhizmus vraj vedie človeka postupne po všetkých stupňoch.

Ale aj Dalaj-láma môže byť zaujatý a preto (kedže sa však všetci zhodujú že hinajána je potrebná) osobne si navrhujem nasadnúť do tohto malého vozidla a až potom uvažovať, či treba prestúpiť do veľkého.  V Košiciach však fungujú výlučne mahajánove školy (iba vraj v okolí Košíc medituje jeden hinajánový mních, s ktorým sa dá dohodnúť víkendová meditácia.)


na ceste k osvieteniu | stály odkaz

Komentáre

  1. odporúčam ti začať s théravádou, sestko.
    určite je v nej menej nánosov (ak vôbec sú) než v mahájáne. je však celkom dobre možné, že aj tam sa stretneš so slepotou, takže pamätaj vždy na vlastný rozum.
    asi pred 12 rokmi som počul v telke o jednom českom vyznávačovi, čo žil dlhšie v lanke, ale neviem, či tam ešte stále nie je. skús niekoho takého nájsť na ičku a napísať mu o radu.
    publikované: 11.04.2008 07:50:26 | autor: intwist (e-mail, web, autorizovaný)
  2. intwist ,dik za radu...
    ...theravada je posledna zachovala skola hinajany, ze? Ako som uz pisal, v okoli Kosic zije jeden theravadovy mnich, ktory travi cast roka neviem ci nie prave v lanke. Zivy sa vraj predavanim medu a pravdepodobne aj tym, ze dava meditacne hodiny. Ale neviem, co je to za cloveka.
    publikované: 11.04.2008 08:24:51 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. keď ten mních
    žije takým prostým životom, jeho myslenie môže byť čisté. na tvojom mieste by som ho vyhľadal. však uvidíš na mieste :-)
    inak, zbežné hľadanie hínajány a spol. na slovensku mi zatiaľ nevyhodilo nijaké valné výsledky.
    publikované: 11.04.2008 08:52:22 | autor: intwist (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Théravada nie je Hinajána
    Theravádová tradícia juhovýchodnej ázie odmieta označenie hinajána. Hinajánový buddhizmus zanikol v čase islamizácie Afganistanu, Pakistanu či iných krajín tohto regionu, kde sa hinajána rozšírila
    publikované: 24.05.2010 22:21:01 | autor: Andrej (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. dík za upozornenie...
    ...prečítal som si teraz aj na anglickej wikipedii, že predpona "Hina-" môže vyjadrovať aj posmešné označenie a znamená aj "podradné, menej, nekompletné...". Možno preto sa k tomu označeniu theravadisti nepriznávajú. Inak ty to odkial vieš?
    publikované: 25.05.2010 08:23:00 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014